BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel tar strupegrep på PC-en

Intel vil ha kontroll over stadig større del av innmaten i PCen din. Vil konkurrentene noensinne ta affære ?

Eirik Flaa
2. sep. 1997 - 11:56

Med en markedsandel på over 90 prosent på prosessorer, har Intel de siste årene nærmest kunne diktere utviklingen på prosessorfronten. Først i 1997 har selskapet møtt reell konkurransen fra rivalene AMD og Cyrix. De to, som sett i forhold til Intel er som smågutter å betrakte, har klart å produsere prosessorer som er verdige konkurrenter til Intels Pentium MMX-prosessorer. Cyrix 6X86MX og AMD K6 MMX, har blitt datapressens favoritter, til tross for at den nye Pentium II-generasjonen ligger flere hestehoder foran hva ytelse angår.

Det kan virke som om Intel forutså den gryende konkurransen fra AMD og Cyrix lenge før klonene kom med sine Pentium MMX-alternativer. Årsaken til denne besnærende tanke er at Intel hadde den såkalte Slot 1-sokkelen klar allerede ved Pentium II-lanseringen i vår. Slot 1 er en sokkel som må monteres på hovedkortet for å kunne bruke Pentium II, og Intel har foreløpig hverken åpnet standarden eller solgt lisenskontrakter for produksjon.

Intel er fra før i ferd med å etablere monopolmakt også på brikkesettene til hovedkortene som de nye prosessorene anvender, og når selskapet også får kontroll over prosessorsokkelen blir det ikke mange smulene igjen til konkurrerende hovedkortfabrikanter.

Det går ikke upåaktet hen at Intel spiser stadig større andeler av PC-elektronikken. AMD og Cyrix vil naturligvis tviholde på den gamle Socket 7-standarden og foreløpig har de en stor fordel: Hovedkort til Socket 7 er langt rimeligere i produksjon enn Slot 1. Spørsmålet er om det vil komme Socket 7-hovedkort som kan konkurrere på ytelse med Slot 1 og de påfølgende planlagte proprietære hovedkort-soklene fra Intel.

Også på minne må man regne med Intel i fremtiden. Selskapet kjøpte nylig opp en minnefabrikant som produserer såkalt RDRAM, og mye tyder på at Intel i framtiden vil gjøre alt for å tilpasse den nye minnestandarden til sin øvrige mikroelektronikk på hovedkort. Her har imidlertid motstanderne samlet troppene og selskapene Samsung, Hitachi, Siemens, Texas Instruments, Toshiba, IBM, NEC, Mitsubishi, Fujitsu, Oki, Apple og HP har gått sammen om å utvikle SLDRAM, eller SyncLinc Dynamic RAM, som blir en motpol til Intels RDRAM.

Intel har de siste årene blitt svært dominerende, og foreløpig har ingen andre aktører eller konstellasjoner truet selskapets hegemoni på mikroelektronikk i PC-en. Intel har hatt en forbløffende evne til å inngå allianser med sine kunder og konkurrenter, og i dag er avhengigheten av leveranser fra Intel blitt påfallende stor sett fra PC-produsentenes side. Intel finansierer også en stor del av markedsføringen for PC-produsentene, så det er en drøy oppgave å rokke ved Intels monopolstilling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.