BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel trapper brikkesett og billig Pentium opp til 800 MHz minne

Samtidig med brikkesettet Springdale (865) lanserer Intel tre nye Pentium 4 for små stasjonære PC-er, alle med støtte for 800 MHz minne.

21. mai 2003 - 08:24

Brikkesettfamillien Springdale, også kjent som 865-serien, er rettet mot PC-er i prisklassen rundt 8000 kroner. Den innebærer at alminnelige PC-er tilføres egenskaper som hittil har vært forbeholdt langt dyrere modeller. De viktigste er busshastighet opp til 800 MHz, støtte for Intel-teknologien Hyper-Threading som innebærer større ytelse ved kjøring av flere programmer samtidig, seriell ATA-forbindelse til harddisk som gir overføring i 1,5 Gb/s, og støtte til 400 MHz DDR-minne i to kanaler. Disse egenskapene vil gi merkbar bedre ytelse i en rekke anvendelser, særlig multimedia og samtidig kjøring av flere applikasjoner.

    Les også:

I tillegg er det teknologi før å øke evnen til å utnytte raske nettverk, samt noe Intel kaller "Granite Peak" for å sikre kompatibilitet med selskapets viktigste prosessorer over en periode på minst halvannet år. For bedrifter innebærer dette at man vil kunne kjøpe nye PC-er uten å måtte endre den standard programvaresamlingen som man laster nye PC-er med.

Springdale vil tilbys PC-leverandører i tre utgaver: 865G vil ha 800 MHz buss og integrert grafikk; 865PE har en 8X AGP-utgang for kopling til ekstern grafikk; 865P nøyer seg med buss i 533 MHz eller 400 MHz.

Dell og IBM har kunngjort PC-er basert på 865-brikkesettet. I tillegg til den ytelsesforbedringen som ligger i selve brikkesettet, utmerker disse PC-ene seg med svært beskjedne fysisk mål.

IBM bruker 865-brikkesettet i en helt ny PC-serie kalt ThinkCentre, der den minste modellen tar bare 40 prosent av plassen til en vanlig stasjonær PC.

Dell lar 865-brikkesettet debutere i en ny modell, Dimension 4600C, som også skal være 60 prosent mindre enn en vanlig stasjonær PC.

Uten skjerm, vil de nye 865-baserte PC-ene prises fra 700 dollar til 1000 dollar.

Samtidig kunngjorde Intel tre nye Pentium 4-prosessorer som passer til de nye brikkesettene fordi de støtter 800 MHz minnebuss, og fordi de har Hyper-Threading. Klokkefrekvensene på de tre nye prosessorene er henholdsvis 2,4 GHz, 2,6 GHz og 2,8 GHz.

Hvis du skal kjøpe stasjonær PC framover, bør du spesielt sjekke klokkefrekvensen til både prosessor og minne. En 2,4 GHz prosessor parret med 400 MHz minne eller lavere, innebærer langt dårligere helhetlig ytelse enn en 2,4 GHz prosessor med 800 MHz og Hyper-Threading.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.