FORBRUKERTEKNOLOGI

Intelligent nummeropplysning til mobil

Endelig har det kommet en intelligent og rimelig tjeneste for nummeropplysning til mobil – med kart.

19. mai 2005 - 10:32

Å ringe nummeropplysningstjenestem 1881 kan fort bli en dyr opplevelse. Nummeropplysning per SMS er rimeligere, men ikke alltid like effektivt. Direkte «wapping» er mulig, men tungvint.

MobileCTI har skåret gjennom med et Columbi egg, kalt Who-IS. Det er et lite Java-program som tilbyr et tilpasset grensesnitt, henter telefonnummer, adresser og kart fra web, og framstiller det hele i et egnet format på mobilskjermen.

– Vi regner med at tjenesten virker på 2,5 millioner mobiltelefoner i bruk i Norge, sier daglig leder Inge Andre Sandvik til digi.no.

Å bevise denne påstanden er enkel nok: Han sender en SMS-melding til min eldre utgave Nokia 6110 (uten «i» og uten kamera), hvorpå Who-IS installerer seg uten problem.

Who-IS aktiveres kjapt. Du kan søke på nummer eller i fritekst. Fritekstsøk lar deg taste firma og personnavn. Er det flere alternativer, velger du fra trefflisten. Du får opp telefonnummer og adresse. Derfra er valgmulighetene mange, som å ringe nummeret, hente visittkort og få opp et kart. På en Nokia 6110 er ikke kartet all verden, men du kan zoome inn og ut, og med litt kjennskap til området får man en god ide over hvor adressen ligger.

Ved nedlasting tegner du deg for tre måneders abonnement, og trekkes 30 kroner. Deretter er det bare GPRS-utgiftene som løper, bortsett fra henting av visittkort. Det koster en femmer.

– Å sjekke en tapt anrop over SMS koster fem kroner. Den samme sjekken over Who-IS koster et par tre øre.

Who-IS kan hentes fra tjenestens nettsted.

– Vi har tenkt å utvide tjenesten etter hvert, forteller Sandvik. – Blant annet tenker vi å tilføre funksjonalitet avhengig av hvor det registreres at mobiltelefonen befinner seg. Da vil du kunne søke på for eksempel Statoil, og få vite hvor de nærmeste Statoil-stasjonene er.

Med det nåværende grensesnittet får man samtlige av hovedstadens Statoil-stasjoner ved å taste «Statoil Oslo».

Ideen med tilpassede Java-programmer for å hente oppslagsinformasjon fra web egner seg vel for flere tjenester.

– Vi har flere slike ideer. Blant annet kan vi tenke oss å fornye Trafikanten [opplysningstjenesten for Oslos kollektivtrafikk] etter Who-IS-modellen.

Who-IS henter alle data fra Opplysningen 1881, og er garantert videre tilgang til denne basen siden Opplysningen 1881 er på eiersiden I MobileCTI. Eieren betrakter Who-IS som et strategisk satsningsområde mot mobilmarkedet, forteller Sandvik.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.