BEDRIFTSTEKNOLOGI

Interaktive kart på Internett

Grimstad-firmaet Cappelen & Ugland Multimedia har begått Interkart, et geografisk informasjonssystem for interaktiv visning av kart på Internett.

Liv T. Mytting
29. jan. 1998 - 16:54

Selskapet holder til i Sørlandets teknologisenter i Grimstad. Det har søkt Rosings kreativitetspris for produktet, men nådde ikke opp blant de tre nominerte. Prisen deles ut 5. februar.

Programkonseptet Interkart, ble opprinnelig utviklet av tre studenter fra Høgskolen i Agder, avd. Grimstad. John M. Jørgensen, multimediautvikler i C&U Multimedia, sier til digi.no at firmaet hadde en sterk kobling mot høgskolen de første årene. Interkart ble derfor utviklet som et studentprosjekt i samarbeid med firmaet på to og en halv måneder våren 1996.

Kartmotoren er utviklet i Java. I 1996 var studentene tidlig ute med å snuse på dette programmeringsspråket. Java hadde på den tiden ingen standardiserte biblioteker, det vil si små programmeringsbiter til stadig gjenbruk. Enkle ting, som å rulle ned en meny, måtte derfor programmeres fra bunnen av.

En av studentene fikk fast jobb i firmaet etter endt prosjekt. C&U Multimedia valgte å satse videre på programmet, noe som har ført til at kartmotoren i det siste har blitt omprogrammert og forbedret.

- Den er mer optimalisert med tanke på hastighet og dessuten mer stabil i dag, sier Jørgensen.

Kartmotoren er fortsatt under utvikling.

- Det viktigste nå blir å gjøre kartmotoren modulbasert, sier Jørgensen. Slik programmet er i dag, må alle endringer gjøres i selve koden, noe som medfører at kunden må henvende seg til C&U Multimedia for å gjort endringer. Kundene vil ha sitt eget brukergrensesnitt som de kan sette selv, og dette skal de snart få mulighet til. Når selve javamotoren er godt nok beskyttet, vil den inngå i en produktpakke det skal bli enklere å selge.

- Blant annet skal det bli lettere for kunden å legge inn kartene selv, sier Jørgensen. En slik produktpakke skal etter planen være ferdig i løpet av en måneds tid.

Interkart bruker i dag rasterkart, det vil si bilder. Dette gjør at det ikke er mulig å zoome inn eller la programmet gjenkjenne en vei på kartet. For å få til dette, må programmet bruke vektorkart i stedet for rasterkart, slik at ulike elementer behandles som objekter. - Problemet er at vektorkart foreløpig er for tungt for båndbreddekapasiteten over Internett, sier Jørgensen.

Det svenske firmaet Cartesia kjøpte konseptet for å bruke det i salg av leiligheter på nettet. Her brukes kartmotoren for blant annet å vise deg aktuelle leiligheter i et kartutsnitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.