JUSS OG SAMFUNN

Investeringssvikt innen grønn teknologi

OECDs indeks viser at interessen for grønn IT er under nivået i 2007.

Globale investeringer i grønn IT totalt ("Total clean technologies") og smarte strømnett spesielt. Nivået i 2005 er satt til "1".
Globale investeringer i grønn IT totalt ("Total clean technologies") og smarte strømnett spesielt. Nivået i 2005 er satt til "1". Bilde: OECD
5. mai 2010 - 13:07

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling OECD ber medlemslandene vurdere en sjekkliste på ti punkter for å sette fart i tiltak som støtter opp om økonomisk vekst, samtidig som de motvirker global oppvarming og andre miljøutfordringer.

Bakgrunnen for dette initiativet er at globale investeringer i «grønn IT» i fjor falt under nivået fra 2007, etter å ha økte med over 300 prosent fra 2005 til 2008.

Det eneste området med økt investering i grønn IT fra 2008 til 2009, er teknologi for å bygge intelligens inn i nasjonale strømfordelingsnettverk, kalt «smart grids». Her er imidlertid økningen ytterst beskjeden sammenliknet med de fire foregående årene.

Ifølge OECD har offentlige initiativ vært drivkraft i investeringer i intelligente strømnett. Organisasjonen håper at sjekklisten vil oppmuntre regjeringer til å spille en tilsvarende rolle for alle former for grønn IT.

Globale investeringer i grønn IT totalt (&quot;Total clean technologies&quot;) og smarte strømnett spesielt. Nivået i 2005 er satt til &quot;1&quot;. <i>Bilde: OECD</i>
Globale investeringer i grønn IT totalt ("Total clean technologies") og smarte strømnett spesielt. Nivået i 2005 er satt til "1". Bilde: OECD

Punktene ser i korthet slik ut:

  1. Samordnet politikk innen IKT, klima, miljø og energi
  2. Livssyklusperspektiv på alt som har med IKT å gjøre
  3. Støtte til forskning og fornyelse innen grønn teknologi og tjenester
  4. Fremme kompetanse innen grønn IT
  5. Gjøre velgerne oppmerksomme på rollen IKT kan spille i å bedre miljøvernet
  6. Popularisere smarte løsninger og gode erfaringer
  7. Gå foran med et godt eksempel
  8. Legge grønn IT inn i offentlige anbudsprosesser
  9. Oppmuntre til måling av IKT-produkters miljøeffekt
  10. Sette konkrete mål og øke evalueringsgraden av det offentliges innsats

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.