BEDRIFTSTEKNOLOGI

IP-telefoni fra KaZaA-utviklerne

Den P2P-baserte IP-telefonitjenesten Skype har fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden. Men er Skype egentlig verdt bryet?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. sep. 2003 - 12:07

Skype er en tjeneste og en klientprogramvare utviklet av de samme menneskene som tidligere sto bak fildelingstjenesten KaZaA. Gjennom Skype har disse tatt i bruk det samme P2P-konseptet som KaZaA benytter, for å tilby en Internett-basert telefonitjeneste hvor målet er å konkurrere de tradisjonelle telefonselskapene. Tilbyder av tjenesten og utgiver av programvaren er selskapet Skyper.

Skype er gratis å laste ned og bruke, og skal tilby en lydkvalitet som er minst like god som den som tilbys over vanlig telefoni, men også sammenlignet med for eksempel taletjenesten i MSN Messenger.

digi.no har utført en lyntest og mener at påstandene om god lydkvalitet ikke er hentet ut fra luften. Lyden var overraskende bra. Om den likevel er bedre enn lydkvaliteten i fasttelefonen, kan nok diskuteres. Det kreves at brukerne minst har en Internett-forbindelse over et 33.6 Kb/s modem, men vi testet over en forbindelse med 2 Mb/s i begge retninger.

Ifølge nettstedet velger Skype automatisk den beste kodeken ut fra den tilgjengelige forbindelsen mellom brukerne. I gjennomsnitt benyttes en båndbredde på mellom 3 og 16 kilobytes i sekundet.

- Målet her er at vi ønsker at Skype skal være fremtidens telefonselskap, sier Niklas Zennström, daglig leder for Skyper, til The Associated Press.

- Tradisjonelle nettverksteknologier stammer fra 1870-tallet. De er lite fleksible og kostbare å vedlikeholde, mener Zennström.

Foreløpig er det bare brukere av Windows 2000 og XP med Skype-klienten installert som kan snakke med hverandre. Men Skype lover at klienten vil bli tilgjengelig også for andre operativsystemer etter hvert. Zennström sier at tjenesten på sikt også vil kunne bli utvidet slik at brukerne kan ringe andre typer programvare, kanskje til og med vanlige telefoner og mobiltelefoner.

Til AP sier Peter Firstbrook, forskningsanalytiker i Meta Group i Toronto, at han er i tvil om hvorvidt konsumentene er villige til å bytte ut deres mobiltelefoner eller fasttelefoner for muligheten til å snakke via datamaskinene.

- Brudd i nettverksforbindelsene kan hindre samtalene, mener Firstbrook.

- Det er ingenting som prioriterer denne trafikken. Hvis det er noe som mangler, så er den et renere rør fra nettverkstilbyderen og prioritet innen nettverket, sier han.

Bruken av Skype er svært enkel. Etter å ha lastet ned og installert programvaren, registrerer man seg med et brukernavn og fyller ut et skjema med den informasjonen man måtte ønske. Informasjonen gjør det enklere for andre brukere å finne fra til deg. Man kan blant annet legge inn virkelig navn, e-postadresse, land, kjønn og fødselsdato, men det aller meste er frivillig.

I programvaren kan du legge til venner og bekjente i en egen liste, og du får vite hvem av disse som er online. Du kan sperre brukere som ikke er på venneliste din ute, slik at de ikke kan ringe deg eller sende deg tekstmeldinger (chat). Hadde det ikke vært for dette, hadde søkemulighetene åpnet for litt vel kraftige muligheter for misbruk.

Samtaler i Skype foregår direkte mellom to brukere. Forbindelsen er kryptert hele veien, slik at avlytting i det minste vanskeliggjøres. På litt sikt er det mulig at programvaren skal kunne støtte gruppesamtaler.

En del brukere av blant annet MSN Messenger har opplevd problemer forbundet med brannmurer og NAT-oppsett (Network Address Translation) når de forsøker å benytte taletjenestene. Det loves at dette ikke skal være noe problem med Skype, siden tjenesten i utgangspunktet benytter samme port som den nettlesere benytter til å laste ned websider (TCP port 80). Men brukere av brannmurer og proxyservere som krever autentisering vil muligens måtte være litt kreative, siden Skype forløpig ikke greier å passere slike hindre.

Skype-klienten som nå er tilgjengelig er egentlig en gratis betautgave. Det er ikke avgjort om programvaren vil forbli gratis, det vil i det minste komme en mer avansert utgave som vil koste penger. Men ifølge Skype-nettstedet er målet å holde den grunnleggende funksjonaliteten, samtaler mellom to PC-er, gratis. Programvaren skal være spyware-fri, men i blant vil maskinen din kunne velges ut til å fungere som en supernode. Dette kan være båndbreddekrevende og det ser ikke ut til å være noen annen måte å unngå dette på enn å stenge Skype.

Zennström forteller til AP at den første uken etter at programvaren ble gjort tilgjengelig den 29. august i år, ble 15.000 kopier av Skype lastet ned. Men antallet nedlastinger denne uken alene skal være på 660.000.

- Selvfølgelig, du får mer oppmerksomhet når du har gjort noe tidligere, sier Zennström.

- Folk har forventninger til oss.

Det meste av utviklingsarbeidet i forbindelse med Skype er gjort av tre utviklere fra Estland. Dette er de samme tre som var ansvarlige for det meste av utviklingsjobben bak KaZaA.

I skrivende stund er drøyt 31.000 skyperbrukere innlogget. Hvor mange av disse som er norske, er umulig å si. Man får bare et begrenset utvalg når man søker etter de som har registrert Norge som hjemland.

Skype kan lastes ned fra Skypers nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.