BEDRIFTSTEKNOLOGI

IP-telefoni på boks

Torsdag åpnet Telenor de første fem IP-telefonboksene i et forsøksprosjekt som i første omgang skal vare til sommeren. Boksene er plassert ut på Universitetet i Oslo (se illustrasjonsfoto nedenfor), og studentene kan ringe til en pris som ligger 30 prosent lavere enn det det koster å benytte Telenors telekort.

Frode Eriksen
26. feb. 1998 - 16:39

- Telefonkioskene er koblet til nettet som vi ville gjøre det hos en bedrift, slik at dette prosjektet vil kunne fungere som en referanse for oss, sier ansvarlig for Telenor Nextels prosjekt "Telekom over IP", Ivar Plathe.

Student prøver IP-telefon.
Student prøver IP-telefon.

Det var for halvannet år siden Telenor og Ericsson startet samarbeidet om IP-telefoni. Ericsson har utviklet en "Gatekeeper" - en slags dørvakt som kontrollerer at det ikke slippes inn flere brukere enn det som er tilgjengelig av båndbredde. Den skal i tillegg kunne føre adgangskontroll, oversetting av adresser og styring av soner. H.323-standarden som Ericsson og Telenor Nextel har basert løseningen på, blir etter alt å dømme en vedtatt standard, etter at støtte er lovet fra bransjens tungvektere som Microsoft og Intel.

Ericsson har valgt å satse på IP-telefoni, blant annet gjennom utviklingen av Gatekeeperen, en 100 prosent javabasert applikasjon, forøvrig utviklet i Norge.

Telefonkiosken er som et vanlig webgrensesnitt, der kunden taster inn brukernavn og passord og blir belastet tellerskritt via sitt telekort.

Plathe sier at Telenor Nextel har store ambisjoner knyttet til IP-telefoni.

- I løpet av året ønsker vi å tilby taletjenester til alle våre kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra