RESULTATERFINANS

iPhones fremste utfordrer er en kvinne

HTC-gründer og «PDA-dronning» Cher Wang er en av IKT-verdenens mektigste kvinner.

Cher Wang er styreformann i både Via Technologies og HTC. Her viser hun et nytt mobilt hovedkort, på samlingen av verdens mektigste, World Economic Forum i Davos i Sveits.
Cher Wang er styreformann i både Via Technologies og HTC. Her viser hun et nytt mobilt hovedkort, på samlingen av verdens mektigste, World Economic Forum i Davos i Sveits.
27. okt. 2008 - 11:00

I 1997 hadde den da 39 år gamle taiwanske forretningskvinnen Cher Wang – også kjent som Wang Hsiueh-Hong – en forestilling om at verden var moden for en helt ny type apparat, en «personlig digital assistent» (pda) kombinert med en mobiltelefon, slik at travle mennesker ikke behøvde å drasse på både en pda og en mobiltelefon, og – på sikt – heller ikke en bærbar pc.

Wang stiftet følgelig selskapet High Tech Computer Corporation, i dag kjent som HTC.

Hun hadde gode forutsetninger for å lykkes. Hun er datter av en av Taiwans legender innen høyteknologi, Wang Yung-Ching, bedre kjent som Y. C. Wang og som Taiwans «God of Management». Y. C. Wang startet sin karriere i femten års alderen, da han etablerte seg som rishandler etter å ha lånt 200 taiwandollar fra sin far. Han døde 17. oktober i år, 92 år gammel. Et selskap han etablerte i 1954, utviklet seg til Formosa Plastics Group og ble verdens største produsent av PVC. Da han døde var han Taiwans tredje rikeste og verdens 178. rikeste, ifølge Forbes.

Y. C. Wang var gift tre ganger. Cher Wang er en av i alt ni barn, og den som har gjort det aller best. Hennes brødre og søstere har ledende stillinger i Taiwans næringsliv. Selv er hun styreformann i prosessorprodusenten Via – der hennes mann er toppsjef – i tillegg til styreformann i sitt eget selskap HTC.

HTC fikk ingen lett start. I et intervju med Business Week i 2005 innrømmet Cher Wang at det var to typer problemer. For det første var markedet ikke modent. For det andre holdt verken design eller programvare på de første apparatene mål. For å holde selskapet i gang måtte hun hente kapital fra familieformuen.

Gjennombruddet kom i 2000 da HTC fikk avtale med Compaq om å produsere pda-modellen iPaq. Avtalen ble fornyet med HP som tok over Compaq i 2002. iPaq ble en storselger. Siden fulgte OEM-oppdrag for flere leverandører av pda-er og avanserte mobiltelefoner, blant dem Palm. Også mobiloperatører som Orange, Verizon, T-Mobile og Cingular leverer HTC-mobiler under eget merke.

I Norge vant selskapet fram fra 2003 med pda-mobiler under merket Qtek, og byttet til firmamerket HTC først ved årsskiftet 2006–2007.

De siste årene har HTC opplevd svært kraftig vekst, spesielt innen med sine Windows-mobiler.

Tall fra analyseselskapet Gartner for andre kvartal 2008 viser at HTC, bare under eget merke, er verdens tredje største leverandør av smarte mobiltelefoner, etter Nokia og RIM, og langt foran Apple, etter å ha økt salget med 120 prosent fra året før. Gartner oppgir ikke salget av HTC-mobiler under andre merker.

I slutten av september sto HTC fram som den første leverandøren av mobiltelefoner basert på Android-plattformen til Google, etter en avtale med mobiloperatøren T-Mobile: G1. Android-plattformen betraktes som den største utfordreren innen den nisjen Apple iPhone står som fremste eksponent for, og markedsføres med en mer nettsentrert og åpen profil. Wang er nå både størst innen Windows Mobile, og først innen Android.

HTCs siste årsregnskap viser en omsetning på 3,7 milliarder USA-dollar. Forbes anslår Wang-familiens samlede formue til 5,5 milliarder dollar. Magasinet anslo i 2006 at Cher Wang og hennes mann Wenchi Chen hadde en formue på 2,1 milliarder dollar.

Her kan du lese mer om Cher Wang:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.