BEDRIFTSTEKNOLOGI

ISDN dør fra 2003

Det britiske analyseselskapet Ovum har lagt fram en rapport hvor det hevdes at vektsten innen ISDN vil stoppe innen år 2003.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 1997 - 16:36

Rapporten, Digital Subscriber Line: the Route to Broadband, forutsier at brukere vil gå over til løsninger med høyere båndvidde, slik som xDSL-teknologier (digital subscriber line). xDSL-teknologiene innbefatter ADSL, VDSL, IDSL og HDSL/SDSL. På kort sikt vil derimot en vekst i etterspørselen etter både ISDN og xDSL bli drevet av brukernes økende behov for båndvidde.

- xDSL-teknologiene kan gjøre et enkelt par med kobberledninger om til en bredbåndforbindelse, sier Kate Hewett, konsulent ved Ovum og forfatter av rapporten, i en pressemelding. - Det er mer enn 700 millioner faste linjer i drift i verden, og majoriteten er i kobber. Dette er et enormt markedspotensiale. ISDN er kun en midlertidig løsning. Så fort virkelige bredbåndløsninger som ADSL, VDSL og SDSL blir tilgjengelig, vil veksten til ISDN vakle.

En typisk ADSL-løsning (asymmetrisk DSL) kan gi klient-tjener hastighet opptil 640 Kbps og tjener-klient hastighet opptil 6,3 Mbps, på en parkabel over opptil fire kilometer. En symmetrisk løsning - SDSL eller single line DSL - kan gi opptil to Mbps på en parkabel over opptil tre kilometer.

Ifølge rapporten er drivkreftene for xDSL blant annet:

  • Etterspørsel etter økt båndvidde i gruppene av hjemmebrukere, telependlere og små kontorer.
  • Konkurranse -- nye operatører konkurrerer allerede om aksessmarkedet for bredbånd.
  • Reduserte kostnader i forbindelse med bygging av nettverk.
  • Telefonselskapene ønsker å utvide med nye tjenester
  • Overbelastning av det ordinære talenettverket. xDSL teknologiene reduserer sperr i talenettverkene og tilbyr en solid infrastruktur for tale- og datakommunikasjon.

Men det er fortsatt noen markedsbarrierer å overvinne.

- Inntil nylig har xDSL-markedet lidd på grunn av mangelen på en "killer anvendelse" for kostnadsfølsomme brukere i hjemmene og i små bedrifter, fortsetter Hewett. - Men økt bruk av Internett, telependling og dataoverføring endrer dette raskt. Usikkerhet når det gjelder pris- og markedsstrategier, samt det faktum at telefonselskapene har gjort tunge investeringer for å tilpasse sine nettverk til ISDN, forårsaker at utbredelsen av xDSL øker svært lite, slår hun fast.

- Hvis de etablerte teleselskapene ikke gjør noe, er det nok av nye operatører innen telekommunikasjon og kabel-tv som ønsker å utnytte muligheten med å forsyne kunder med bredbåndaksess. Når de store selskapene innser at de risikerer å miste lukrative kunder, vil også de begynne å investere seriøst i xDSL, legger Hewett til.

Ifølge rapporten fra Ovum, vil det totale antall xDSL-aksesslinjer i USA, Vest-Europa, Australia, Hong Kong, Japan og Korea vokse fra 69.000 i 1997 til 19 millioner innen år 2003. ISDN vil i motsetning nå et høydepunkt på omkring 30 millioner aksesslinjer rundt år 2002. Dette er fordi brukerne deretter vil gå over til løsninger med høyere båndvidde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.