BEDRIFTSTEKNOLOGI

ISDN for Mac og Win 3.x

Schibsted Nett presenterte nylig sin pakkeløsninger for ISDN oppkobling mot Internett. Pakkene inkluderer all nødvendig hardware og programvare som er nødvendig for å koble en Windows'95 PC til ISDN-Internett. Hva gjør brukere av andre maskinplattformer, som f.eks. Macintosh?. digi:data har tatt en titt på hvilke muligheter som finnes.

Gunnar Somby
6. nov. 1996 - 09:30









Pakkeløsning for Macintosh

Schibsted Nett kommer snart med en komplett pakkeløsning for Macintosh, sier Hannemyr, og antyder at denne pakken sannsynligvis vil bli et proff-produkt rettet mot grafisk bransje.

Mens prisen på en ISDN kort til PC etterhvert har kommet ned i 1200-1500 kroner, synes det fortsatt som om tilsvarende løsning til en Mac koster rundt 5000 kroner. Dette gjør inngangsbilletten til ISDN-Internett for Mac-brukere dyrere enn for PC-brukere.

Tormod Knudsen hos Connect as, Norges største distributør av ISDN-løsninger for Mac, forsvarer prisforskjellen med kostnader relatert til produksjons- og distribusjonsvolum. Knudsen sier videre at man ikke kan sammenligne prisen på Mac-produktene med de billigste ISDN-kortene for PC. Disse er såkalte passive kort, og Mac-produktene må sammenlignes med såkalte aktive PC-kort, som koster rundt 3000-4000 kroner for PC. Knudsen anbefaler SAGEM Planet-ISDN Geoport Adapter "Spiga" for Mac-brukere. SPIGA kan benyttes på alle Mac modeller fra Mac LC og oppover og koster ca. 4.800 kroner. digi:data har grunn til å tro at SPIGA vil bli brukt i Schibsted Netts kommende pakkeløsning for Macintosh.

ISDN-løsninger for Windows 3.x PCer

De fleste produsenter av ISDN-kort/adaptere for PC leverer også god programvare som vil fungere greit under Windows 3.x. Det kan imidlertid være ganske komplisert å få ISDN-kort installert og konfigurert riktig på gamle PCer, spesielt hvis PCen er full av andre kort som f.eks. lydkort, etc. Det vil være lurt å få forhandleren din til å hjelpe deg med dette dersom du ikke er familiær med IRQ, I/O-adresser, osv. Nyere PCer som støtter såkalt Plug-and-Play, forenkler installasjonen, men forutsetter ofte at operativsystemet også støtter Plug-and-Play. En ekstern adapter koblet til f.eks. serieporten kan være enklere å installere, men her kan du igjen støte på problemer med at serieporten ikke klarer den store overføringshastigheten ISDN forutsetter. Et såkalt passivt kort med programvare for Windows 3.x koster 12-1800 kroner hos de fleste PC-forhandlere.

ISDN-løsninger for Linux-maskiner

Linux, et fritt operativsystem, benyttes av mange som ønsker å kjøre et Unix-operativsystem på PCer. Linux har innebygget støtte for TeleS kortene som mange bruker til Windows-baserte PCer. Disse kortene kan idag kjøpes for ca. 12-1500 kr hos de fleste PC-forhandlere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.