KARRIERE

- IT-bransjen må kutte kostnader

IT-bedrifter endrer nå kurs og kutter kostnader, sier Abelia-sjef Paul Chaffey.

23. jan. 2009 - 08:04

NHOs Abelia har rundt 700 medlemmer i IT-relaterte næringer, og også Abelia-sjef Paul Chaffey melder om urolige tider.

- Vi er definitivt inne i en finanskrise som vi ser over hele spekteret. Det slår ut enten i nedbemanninger, likviditetskrise eller justering av kurs som for eksempel å sette ut IT-tjenester, sier han.

Mange av medlemsbedriftene har planer om outsourcing som de mener vil gi en bedre økonomi og avlaste riskoen med for mange ansatte. Fordi mange bedrifter vil ønske oppdragsgivere som har forståelse for kjerneområder, kunder og lokalkunnskap, tror Chaffey at mange vil foretrekke å sette ut IT-oppdragene til nordiske aktører og ikke til lavkostland.

Et kanskje enda verre symptom ser Chaffey i bedrifter som opplever likviditetskrise og ikke får kreditt hos bankene.

Dette kan godt være bedrifter som har god inntjening, men som ikke er i stand til å betale regningene sine etter hvert som de forfaller til betaling.

- De har kommet i en klemme. Hvis ikke likviditeten bedrer seg klarer de ikke å betale lønninger og må i verste fall gi opp, frykter Chaffey.

De fleste IT-bedrifter har ordre i flere måneder framover, men hvis stadig flere av kundene velger å avvente situasjonen og fryser IT-prosjekter, kan man utover vårparten og sommeren se flere konkurser, spår Chaffey.

På lik måte som bankene fikk krisepakke fra staten, mener Chaffey det må også må til en krisepakke til sine medlemmer for at de skal kunne bygge opp en global kunnskapsøkonomi som framtidens næringsliv vil trenge.

Chaffey mener at krisen ikke bare er negativ, men at den også kan være sunn for IT-bransjen. Mangelen på arbeidskraft og den lave ledigheten på under en prosent har presset lønningene kunstig høyt opp. I tillegg sliter bransjen med høy turnover som i dag gjerne varierer mellom 10 til 15 prosent på grunn av den aggressive hodejakten.

- Vi vil både få vinnere og tapere i den tiden vi får framover, sier Paul Chaffey til digi.no.

Han tror krisen vil slå ut i forskjellige retninger. Noen deler av IT-bransjen vil være mer utsatt, som for eksempel virksomheter mot bank og finans. Det kan føre til et lavere aktivitetsnivå og at kunder utsetter prosjekter.

Ifølge NHOs halvårlige målinger, er det IT-næringen og fiskeoppdrett som slår ut som de mest konkunkturfølsomme bransjene med størst sprik mellom optimisme og pessimisme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.