KARRIERE

- IT-bransjen må kvitte seg med vikarene

Finansuroen gir brå slutt på bruk av vikarer, tror Manag-E-sjef Rolf Frydenberg.

Konsernsjef Rolf Frydenberg i Manag E Norge Foto: Jon Amtrup
Konsernsjef Rolf Frydenberg i Manag E Norge Foto: Jon Amtrup
20. okt. 2008 - 12:24

Vikarbyråene har tjent godt på å leie ut IT-ressurser. Elan IT har fått mange av de store tunge selskapene i Norge som kunder, og ansetter over 1.000 vikarer i året.

Rubrikk.no, som har en samlet oversikt over jobbannonser, forteller at åtte av ti selskaper i dag benytter seg av vikarbyråer når de skal ansette folk. På den måten sikrer de seg arbeidskraft uten å behøve å ta risikoen ved faste ansettelser.

Nå går konsulentselskapet Manag-E Norge ut og hevder at det nettopp er i nedgangstider man kvitter seg med vikarer og satser på å drifte sine tjenester selv.

Konsernsjef Rolf Frydenberg i Manag-E går dermed i mot Abelia-sjef Paul Chaffey, som spår «økt tjenesteutsetting av drift i dårligere tider».

Selv om Frydenberg åpenbart har egeninteresse av at denne spådommen skal bli en selvoppfyllende profeti ettersom selskapet tilbyr effektivisering og automatisering av IT tjenester, mener han å ha gode grunner for at det er en realitet.

Manag-E har kunder i Norge og Sverige, alt fra de store konsulentselskapene som EDB, ErgoGroup og Telecomputing til mindre IT-selskaper som velger å såkalt «insource», altså drifte egne tjenester på huset med spesialtilpasset verktøy.

- Vi ser allerede klare tendenser på at IT-bedrifter velger bort dyre innleide konsulenter. Flere av våre kunder i Sverige har kuttet, sier Frydenberg til digi.no.

Volvo har en stor IT-avdeling og har kuttet 6.000 folk. Flere av disse er typisk under kategorien innleide konsulenter, forteller Frydenberg.

Outsourcingsgiganten EDB har varslet null-vekst og at de «vil kutte dramatisk i bruken av eksterne konsulenter». .

EDB har 800-900 innleide konsulenter. Rundt 400 av dem stammer fra oppkjøpet av IS Partner sist januar. EDB-sjef Endre Rangnes uttalte til pressen for bare noen uker siden at det nå er nødvendig å effektivisere for å møte det internasjonale konjunkturbildet vi nå ser.

IT-kjempen varsler at selskapet må standardisere rammeavtaler og effektivisere innleieprosessene. Målet er at selskapets avdelinger i India og Ukraina skal ta over mange av oppgavene.

Rangnes tror at selskapet på sikt skal redusere antall eksterne konsulenter med 500 hoder. Et så stort mannefall vil merkes godt i det norske konsulentmiljøet!

- I de gode tidene som nå har vært i Norge er det mange konsulenter som har valgt å jobbe selvstendig og dermed kunne doble og tredoble lønnen sin. Uten kostnader til dyre kontorlokaler og sosiale utgifter har det vært spesielt gode tider for denne gruppen som nå vil bli berørt, spår Frydenberg.

Han mener vi så akkurat den samme samme trenden i 2001 til 2003 da man kuttet dramatisk på innleide dyre konsulenter.

Frydenberg legger ikke skjul på at hans eget selskap kan tjene på nedgangstider. Konsulentselskapet har lagt opp til en vekst på 30 prosent og regner med å omsette for 62 milllioner kroner til neste år.

- Man kvitter seg ikke med ansatte, men med innleide vikarer, altså «konsulenter» som gjør alminnelige oppgaver, og det er det mange av innen IT-drift, sier han til digi.no.

Han tror mangel på oppdrag vil føre til at en del av disse søker seg ordinære jobber slik det skjedde rundt 2001-2003.

Frydenberg spår videre at tilgangen på personell vil skape et større behov for kostnadskontroll og flere vil vurdere effektivisering av IT.

- Det fører ikke nødvendigvis til outsourcing, men vel så gjerne til «insourcing» som gir mer kontroll og mulighet til å være «kreativ», hevder han.

Han får støtte i sine spådommer fra en analyse av Gartner som sier det kan være mer lønnsomt for kundene å selv ta driften: Outsourcing costs more than in-house.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra