RESULTATERFINANS

IT-bransjen tror ikke på katastrofetall

De store dataselskapene tror ikke at kundene vil halvere IT-investeringene slik de forteller Norsk Gallup. Tallene er et utrykk for ønsketekning, mener bransjen som bare tror på en midlertidig oppbremsning til høsten.

Einar Ryvarden
9. mars 1999 - 11:46

Ifølge tall analysebyrået Norsk Gallup Institutt presenterte på søndag, planlegger norske bedrifter å halvere sine IT-investeringer de neste 12 månedene. De store norske dataselskapene mener de dystre spådommene er utslag av krisetenkning og et ønske om å kutte alle typer nødvendige kostnader.

Bedriftene Gallup spurte om IT-investeringer fra nå og et år fremover i tid, sier at de planlegger å kutte innkjøp av både maskinvare og programvare til det halve av dagens nivå. En ringerunde digi.no har gjort til aktører i bransjen avdekker en viss frykt for utflating eller et mindre fall, men ingen tror på at investeringsnivået vil halvers.

Både IBMs informasjonssjef Gry R. Nordhus, Asbjørn Søgstad, markedsdirektør i Compaq Norge og markedssjef Bjørn Boberg i Andersen Consulting forteller digi.no at de ikke kjenner seg igjen i det bildet Gallup tegner. Tvert i mot melder de om sterk vekst så langt i år.

Også Merkantildata sier til Finansavisen at de ikke ser for seg noe dramatisk fall.

- Gallups spådom om halvering høres veldig dramatisk ut. Dette er nesten ikke mulig å gjennomføre i en moderne bedrift over tid. En del bedriftsledere ser nok fremdels på IT som et nødvendig onde, men flertall mener IT er et konkurransvåpen som krever opprusting både i opp- og nedgangstider, sier Søgstad.

Gallup forklarer de dystre forventningene med at bedriftene nå er ferdig med å løse år 2000-problemet og innføringen av Euro. Dette stemmer ikke, sier de store leverandørene, som tegner et mer differensiert bilde med flere faktorer som påvirker etterspørselen.

Disse faktorene trekker ned:

1) Det er nå så kort tid igjen til årsskiftet at de store bedriftene og offentlige etatene ikke rekker å gjennomføre omfattende prosjekter. Samtlige store leverandører, blant andre IBM, Compaq, SAP, Ark og Merkantildata har advart mot en viss oppbremsing/utflating utover høsthalvåret.

2) Endel av de store bedriftene begynner å bli ferdige med sine omfattende SAP-prosjekter og bransjen mener det nå er langt mellom de nye prosjektene.

Disse faktorene trekker opp:

1) De største kundene er kommet langt i å rette år 2000-problemet, men svært mange små og mellomstore bedrifter har mesteparten av jobben foran seg. Det sammen gjelder tilpassingen til den nye felleseuropeiske valutaen Euro.

2) Totalbildet i norsk økonomi er ikke entydig. Oljesektoren er hardt rammet, men nå stiger oljeprisen igjen. Hoveddelen av norsk industri ligger i høygir, både på grunn av en lav kronerkurs og generelt gode økonomiske tider i resten av Europa.

3) Gallup måler bare bedrifter, ikke offentlig sektor som i utgangspunktet ikke er konjunkturavhengig og som i de siste årene har mistet mye IT-folk. Hvis privat næringsliv roer seg ned, vil offentlig sektor kunne fange opp noe av slakken.

4) De gunstige skattereglene har sendt salget av hjemme-PC-er til ansatte opp til nye feberaktige høyder, melder Compaq, Cinet og IBM.

Ingen av bransjeaktørene tør spå bombastisk om hvordan alle disse faktorene vil slå ut. Bare Ark-sjef Jan Erik Standahl tror IT-kuttene som kommer nå blir varige - hans kolleger spår fortsatt langsiktig vekst til tross for en midlertidig brems til høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra