RESULTATERFINANS

IT-bransjens Brustad-bu

Krangelen om skattefritak for hjemme-PC minner stadig mer om Brustad-bua, men nå er det Høyre som står for flisespikkeriet og småligheten.

13. nov. 2001 - 10:44



Dette var en ganske umulig oppgave, og det samme er reguleringen av "tjenestlig behov".

Ironisk nok er det Høyre-mannen og finansministeren Per Kristian Foss som nå skal innføre nye og dyre kontrollordninger som etter alle solemerker vil koste og hefte mer enn den sparer.

For 30 år siden kunne du sagt at alle kontorarbeidere fikk skattefritak mens alle "på gølvet" ikke fikk det. Men i dagens Norge vil du finne svært mange typer arbeidstakere som har litt behov for en hjemmemaskin. Et regelverk vil - uansett hvor finmasket det er - bli urettferdig. Hvordan skal du kontrollere om og hvor mye en ansatt bruker IT på jobben og hjemme?

Skal det bli rettferdig, burde man se på systemer som bare lar deg bruke en skattefri hjemme-maskin til "tjenestlige behov". Vi må ha filtre og sperrer for alt annet enn kontorprogramvare og en nettleser som viser nettsider som har "tjenestlig" verdi. Hva med et filter som sletter all epost som ikke skal til arbeidsgiver? Barna i huset får definitivt ikke lov å bruke maskinen. Skal ektefellen bruke maskin? Fyll ut skjema 12B-17.8 - i tre eksemplarer.

Dette blir tullete og urettferdig - uansett hva man gjør. Særlig Høyre burde heve seg over denne type meningsløs detaljstyring og gi alle et fornuftig skattefritak. Hvis tilleggsutstyr som digital-kamera er så vanskelig, så dropp det helt.

Det viktigste i denne debatten at vi alle møter mer og mer IT i samfunnet. Da er det er fordel at vi alle føler oss komfortable med teknologien - spesielt de som ikke bruker det til daglig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra