BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT Factory blir lillebror til Lotus

Danske IT Factory, deleid av Merkantildata, har klart det små europeiske programvare drømmer om - å finne en amerikansk storebror.

Einar Ryvarden
21. jan. 1999 - 09:20

På tirsdag undertegnet selskapet en salgs- og markedsføringsavtale med IBM-eide Lotus på messen Lotusphere i Orlando.

Søren Johan Bruun og Jan-Elling Skaugerum i IT Factory har en Lotus-løsning som gjør ressursforvaltning tilgjengelig for små og mellomstore organisasjoner. <i>Foto:  Einar Ryvarden</i>
Søren Johan Bruun og Jan-Elling Skaugerum i IT Factory har en Lotus-løsning som gjør ressursforvaltning tilgjengelig for små og mellomstore organisasjoner. Foto:  Einar Ryvarden

IT Factory, som eies 25 prosent av Merkantildata, har laget noe Lotus mener de sårt trenger. Notes-systemet gjør det enklere å lage programvare for samarbeid, men Lotus-verktøyene er ganske generelle. IT Factory har derfor laget et sett brikker for å lage logistikk og økonomiprogramvare. Kunder kan også kjøpe åtte ferdige programmer eller skreddersy sine egne brikkene gjennom et utviklingsmiljø (SDK - Software Development Kit).

Med IT Factorys programvare kan kunder lage såkalt ERP-programvare (Enterprise Resource Planning, det vil si ressursforvaltning) for mindre kunder fordi en høy gjenbruk av kodebiter senker kostnadene for slike systemer. I dag er systemer fra leverandører som SAP, Oracle, Baan og IFS forbeholdt store kunder.

- Disse leverandørene selger funksjonssterke miljøer som er kjent for å være dyre å tilpasse. Med Notes og våre komponenter får du et miljø du raskere kan skreddersy dine programmer, sier Søren Johan Brun, styreformann i IT Factory. - De andre leverandørene lar deg ikke skrive om programvaren deres.

IT Factory er en del av en industri som lager programvare basert på basistjenestene i Notes. Bare i Danmark ble det omsatt Notes-programvare og tjenester for 1,5 milliarder kroner i 1998, forteller Bruun. Det finnes 34 millioner Notes-brukere på verdensbasis.

Foreløpig skal Lotus markedsføre og selge IT Factorys programvare som sitt foretrukne system for å lage ERP-programvare i Europa, men avtalen vil trolig snart også gjelde USA. I likhet med stadig flere nordiske dataselskaper skal IT Factory flytte sitt hovedkvarter til USA. Amerikanske kunder kjøper i liten grad løsninger fra selskaper uten en adresse i USA.

Foreløpig har IT Factory bare 60 ansatte, men selskapet har aggressive planer. I Norge åpner det et kontor i februar, ledet av Jan-Elling Skagerum, tidligere sjef i IBM for salget av økonomisystemet Concorde. I Norge vil selskapet blant annet konkurrere med PC-Systemers salg av ferdige komponenter for å lage økonomisystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.