RESULTATERFINANS

IT Factory Norge kjøpte seg fri i tide

Omstruktureringen av Boston-baserte IT Factory gjelder ikke den norske virksomheten. - Vi kjøpte oss fri i høst og fortsetter som før, sier daglig leder Erik Bakken.

10. des. 2001 - 14:57
Merkantildata ASAIT Factory

- Vi fryktet at noe slikt ville skje, sier daglig leder Erik Bakken i IT Factory Norge til digi.no. - Vi overtok den norske avdelingen tidligere i høst, fordi vi var redde for konsekvensene av den pågående utvanningen av det vi oppfatter som det opprinnelige og det egentlige grunnlaget for IT Factory.

IT Factory ble etablert i Danmark som en leverandør av utviklingsverktøy for brukere av Lotus Notes/Domino. Selskapet vokste raskt, og i 2000 ble hovedkvarteret flyttet til Boston i den amerikanske delstaten Massachusetts. Det utløste en serie oppkjøp av selskaper og teknologi, og en bevegelse bort fra Lotus-plattformen.

- Det verste var oppkjøpet av kunnskapsportalen Synergistics i mai i fjor. Det ble betalt dyrt for dette produktet som ble kjent som ITF Authoriti. De har ikke fått noe ut av det, selv om det også er satset mye på å utvikle det videre.

Andre amerikanske investeringer gikk det bedre med. Bakken nevner gruppevareløsningen ECMS for Microsoft Exchange, som ble omdannet til ITF MEC (Microsoft Expertise Center) og premiert av Microsoft. Dette ble supplert av utviklingsverktøyet ITF Development Center for Microsoft som ble kunngjort i sommer - et verktøy som gjør det samme for Exchange som ITF Tools gjør for Notes/Domino.

- Men dette fikk få følger for driften i Europa, der IT Factory fortsatt satser i hovedsak på det opprinnelige, nemlig Notes/Domino-plattformen.

Bakken advarer at han ikke har full oversikt ennå over hva den pågående omstruktureringen innebærer, eller hvordan den vil ende. Men det ser ut til å gå mot at den største eieren, danske 2M Invest, overtar den øvrige nordiske virksomheten der innretningen er den samme som i Norge, i tillegg til at videreutviklingen av de Notes/Domino-orienterte verktøyene pågår der.

- I USA, der virksomheten har gått bra, vil man kanskje erfare at oppkjøpene tilbys tilbakesolgt til de opprinnelige eierne. Når det gjelder avdelingene i andre land, som Nederland, Tyskland, Storbritannia og Australia, vil man sannsynligvis prøve å få til løsninger tilsvarende det som er gjennomført i Norge, det vil si at lokale ansatte overtar og inngår en lisens- og distribusjonsavtale med IT Factory Danmark.

Bakken sier at rollen til konsernleder og gründer Lars Munch Johansen ikke er avklart, men at Johansen neppe vender tilbake til Europa.

Om driften i Norge er Bakken forsiktig optimist.

- For å få kritisk masse i Norge har vi fusjonert med Prosjektnett. Vi er nå tolv stykker, mot fem for to år siden. Vi er lykkelige og driver godt. Det er ingen bonanza i bransjen, men vi har tjent penger i både oktober og november, og vi vil gjøre det i desember. Vi er veldig glade for å være på egne ben.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.