KARRIERE

IT-folk jobber gratis overtid

Nasjonal dugnad i tøffe tider.

Nesten 40 prosent av IT-ansatte jobber overtid ulønnet, viser ferske tall.
Nesten 40 prosent av IT-ansatte jobber overtid ulønnet, viser ferske tall. Bilde: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
12. mai 2009 - 08:37

En undersøkelse gjort av Xtra Personell avslører at gratis overtidsarbeide skjer i stor utstrekning.

En av tre tar nemlig aldri ut lønn for overtidsjobbingen, og andelen er like høy over hele landet.

Blant IT-folk viser statistikken at 39,2 prosent jobber overtid ulønnet.

NITO har lenge jobber for at ansatte med «særlig uavhengige stillinger» skal få overtidsbetaling. Dette var blant hovedkravene under fjorårets lønnsforhandling.

Medlemmer som jobber i it-bransjen utgjør i dag 3.600 medlemmer, og mange av disse er konsulenter med «særlig uavhengige stillinger»

Rett før påske sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AiD) ut en pressemelding der de opplyste at de vil komme «tilbake til» lovendring som innebærer at særlig uavhengige arbeidstakere vil omfattes av bestemmelsene i arbeidstidskapitlet.

Dette lover ikke særlig bra for utsiktene til overtidsbetaling.

Dugnadsånden er nesten like stor i offentlig sektor som i det private næringsliv. Dette viser Xtra personells overtidsundersøkelse, gjennomført av Infact mot 1157 respondenter som ble intervjuet over telefon.

– Vi gjorde en tilsvarende måling i 2007, før finanskrisen slo inn over det norske arbeidsmarkedet. Resultatene viser at andelen som aldri tar ut lønn for overtidsarbeid har vært overraskende høy og stabil i denne perioden, sier administrerende direktør Kristian Fæste i bemanningsselskapet Xtra personell.

Han tror en mulig årsak er at mange bedrifter har arbeidskontrakter hvor overtidsjobbing ikke blir kompensert i form av overtidsbetaling. Til gjengjeld tilbys ofte andre gunstige vilkår som for eksempel ekstra fridager.

I følge undersøkelsen er det kun marginale forskjeller mellom ulike landsdeler når det gjelder andelen som jobber gratis overtid. Det er heller ingen forskjeller mellom kvinner og menn. For aldersgruppene er det derimot moderate variasjoner. Arbeidstakere mellom 40-59 år jobber i størst grad gratis overtid med en andel på hele 37 prosent. De yngste arbeidstakerne mellom 18-39 jobber i minst grad ulønnet overtid med en andel på 27 prosent. For ulike inntektsgrupper er det arbeidstakere med høyest inntekt som i størst grad tilbyr gratis arbeidsinnsats.

– Livssyklusfaktorer kan nok bidra til å forklare aldersvariasjonene.

I den yngste aldersgruppen er det mange småbarnsforeldre. Disse må naturligvis både hente og bringe barn til og fra barnehage eller skole og vil ikke ha de samme forutsetningene for å bli værende på jobb utover kvelden, fastslår Fæste.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.