JUSS OG SAMFUNN

IT-prosjekter blir for kompliserte

IT-prosjekter har blitt et pengesluk, og bare syv prosent lykkes, viser ferske tall.

22. okt. 2007 - 13:04

Prosjektstyring har blitt en stadig viktigere del for at bedriftene skal nå sine mål. Faktisk så viktig at fere IT-selskaper oppgraderer prosjektledere til direktører. ErgoGroup er blant de IT-selskaper i Norge som nå skal opptil ti prosjektdirektører til å styre gjennomføringen.

For de fleste prosjekter ender nemlig som pengesluk, viser ferske tall. Komplekse og uoversiktlige systemer oppgis som årsak til at mange bedrifter ikke lykkes med IT-satsingen.

Det går fram av en undersøkelse utført av konsulentselskapet Bain & Company blant 500 bedrifts- og IT-ledere over hele verden. Funnene fra undersøkelsen er senere koblet med tall for selskapenes IT-investeringer og bedriftens vekst i omsetning.

Hele 74 prosent av bedriftene har IT-avdelinger som verken er spesielle effektive eller går i takt med bedriftens overordnede målsetninger.

    Les også:

På den annen side avdekker undersøkelsen at de få som lykkes, oppnår langt bedre resutlater enn sine konkurrenter. Disse bedriftene har en årlig vekt i omsetningen som er 35 prosent høyere enn gjennomsnittsbedriften, og bruker samtidig seks prosent mindre ressurser på IT enn snittet, skriver Mandagmorgen.

Bare syv prosent lykkes med IT-prosjekter Undersøkelsen sammenfaller godt med Simula-rapporten i 2004.

Ifølge rapporten sprekker IT-prosjekter i det offentlige med gjennomsnittlig 67 prosent i forhold til budsjett. Det koster skattebetalerne mellom to og fire milliarder kroner i året. Rapporten fra Simula bygger på data fra 18 IKT- leverandørers synspunkter i tillegg til lignende undersøkelser i England og OECD-rapporter.

Svak kravspesifikasjon, vanskelig anbudsprosess i offentlige prosjekter, liten deltakelse fra kunden i beslutninger under veis, mangelfull spesifikasjon og for lange beslutningsprosesser blir oppgitt som noen av heftelsene ved prosjektene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.