KARRIERE

IT-satsing reddet Oslo-skole

For ti år siden ønsket få seg til Elvebakken. Nå står elevene i kø.

Superelevene ved Elvebakken VGS viser fram digitale muligheter.
Superelevene ved Elvebakken VGS viser fram digitale muligheter. Bilde: Per Ervland
7. feb. 2011 - 13:04

Fravær håndteres med Dropbox, det demonstreres med Smartboard, og snart skal de bruke iPad i stedet for skolebøker. Elvebakken VGS i Oslo er en skole utenom det vanlige.

Elvebakken har gått gjennom en stor forandring de siste ti årene. For ti år siden ønsket få elever seg til skolen. I 2011 er Elvebakken en av de mest ettertraktede skolene i Oslo, og skolens IT-satsning er noe av årsaken.

– Det virker som elevene trives bedre med å lære på denne måten. I tillegg er det mer likt hverdagen de vil møte i arbeid, sier Knut Halvard Roald, avdelingsleder ved Elvebakken VGS.

Digital Ringperm er et prosjekt Elvebakken og flere andre norske skoler deltar i sammen med Microsoft. Her bruker alle skolens elever bruker MJicrosoft-verktøyet Onenote som sin arbeidsmappe. Dette har fungert godt, men har også ført til noen problemer.

– Det tok et halvt år fra vi startet prosjekt Digital Ringperm til det lå ute på alles maskiner, sier Roald til digi.no.

Jan Helge Luth jobber i Microsoft, og er leder av Partners in Learning i Norge. Han bekrefter at utrullingen tok lengre tid på Elvebakken enn de andre skolene.

– Dessverre tok det lengre tid enn på andre skoler vi har gjort dette på, med sentral utrulling og tilgang til lisenser sentralt, sier Luth til digi.no.

Luth kan også bekrefte at et av Microsofts mål med prosjekt Digital Ringperm er å forbedre elevenes eksamensresultater. Luth og Roald er uenige om hvorvidt Onenote har påvirket elevenes resultater.

– Vi ser at det kan være til nytte, men ikke noen klare bevis for at Onenote i seg selv forbedrer eksamensresultater, sier Roald til digi.no.

Lars Christian Jacobsen, Ida Laurendz Kommandantvold og Leila Maria L. Kalstrup er valgt ut som Elvebakkens «superbrukere». Gruppen får opplæring fra Microsoft om flere produkter, og kan hjelpe andre elever når de trenger hjelp.

De utvalgte superelevene fra skolen forteller at de på et tidspunkt ble lovet nettbrett til skolebruk, men dette ble senere endret til en telefon.

– Det virker som det etter hvert bare ble glemt bort fra Microsoft. Det er ikke sånn at vi må ha det, men det ville vært et nyttig verktøy i skolehverdagen, sier Lars Christian Jacobsen.

Microsoft benekter at de finnes en slik avtale, og sier at de ikke skjønner hvor misforståelsen stammer fra.

Superelevene synes uansett det er morsomt å kunne prøve seg på ny teknologi som et verktøy i skolesammenheng.

– Vi ser at digitale muligheter blir mer og mer tilgjengelige, og jeg ser på det som veldig spennende, sier Kommandantvold til digi.no

Elvebakken planlegger også som digital pådriver en fulldigital eksamen for alle sine elever. Elevene vil ha tilgang til all informasjon de kan samle lokalt på sin maskin.

– Her får de muligheten til å bruke all informasjon de tidligere har samlet tidligere. Onenote er til hjelp her ved at alt av tekst, lyd og bilde kan organiseres på en hensiktsmessig måte, sier Roald.

 <i>Bilde: Per Ervland</i>
Bilde: Per Ervland

Fra høsten av skal to klasser få tilgang til hver sin iPad, og Roald har store planer med nettbrettet.

– Dette gjør vi for å ta vare på bokens klassiske fortrinn i et digitalt format, sier Roald.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra