BEDRIFTSTEKNOLOGI

Itanium og Xeon får langt mer felles

Intel la fram fremtidsplaner og ny generasjon Itanium.

Intels Itanium 9500-prosessor er basert på 32 nanometers prosessteknologi og består av inntil 3,1 milliarder transistorer.
Intels Itanium 9500-prosessor er basert på 32 nanometers prosessteknologi og består av inntil 3,1 milliarder transistorer. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2012 - 09:42

Intel lanserte i går en helt ny versjon av selskapets Itanium-prosessor. Den har produktnummeret 9500 og skal levere betydelig høyere ytelse enn tidligere generasjoner. Den leveres med inntil åtte kjerner, dobbelt så mange som forgjengeren. Det loves dessuten 2,4 ganger bedre ytelsesskalering.

Hver prosessor leveres med inntil 54 megabyte med integrert cacheminne. Den støtter inntil to terabyte med lavspenning RAM fordelt på fire sokler.

«Lavspenningsutgavene», som nå trekker inntil 130 watt, skal nå være klokket 40 prosent høyere enn tidligere. Klokkehastigheten starter på 1,73 gigahertz. De aller raskeste utgavene er klokket til 2,53 gigahertz og trekker da inntil 170 watt.

Kjernene er basert på en ny arkitektur som blant er i stand til å utføre tolv instruksjoner per klokkesyklus per kjerne enn tidligere, dobbelt så mange som tidligere. Arkitekturen støtter også en del nye instruksjoner, rett og slett kalt for NewInstructions, som skal gjøre det enklere å oppnå ytelsesforbedringer knyttet vanlig oppgaver, samt å legge grunnlag framtidige planer.

Prisen per prosessor ligger på mellom 1350 og 4650 dollar, i kvanta på tusen enheter.

Itanium-baserte systemer leveres av blant annet Bull, Hitachi, HP, Inspur og NEC.

Mer felles

Intel har ingen planer om å legge ned den litt omstridte Itanium-familien, som er spesielt beregnet for virksomhetskritiske oppgaver. Men selskapet vil gjøre den mer lik de øvrige av selskapet x86-baserte prosessorer. I pressemeldingen skriver selskapet blant annet at framtidige utgaver av Itanium, som har kodenavnet «Kittson», vil ta i bruk det Intel kaller «Modular Development Model» som åpner for en økt grad av felles løsninger mellom Itanium og Xeon E7-familien. Dette inkluderer blant annet felles silisiumbaserte designelementer og felles sokkel. Dette skal også åpne for at de to prosessorfamiliene kan bruke de samme brikkesettene og det samme minnet.

Mange av komponentene i og rundt Itanium og Xeon E7 vil smelte sammen i framtiden. <i>Bilde: Intel</i>
Mange av komponentene i og rundt Itanium og Xeon E7 vil smelte sammen i framtiden. Bilde: Intel
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra