BEDRIFTSTEKNOLOGI

Japanere dropper mobilmarkedet

På det ellers mobiltette mobilmarkedet i Japan, velger nå to produsenter av mobiltelefoner å trekke seg ut av markedet. Fra før har flere europeiske produsenter, der Ericsson og norske Magcom kanskje er de mest kjente, valgt å legge ned egen produksjon.

Frode Eriksen
15. aug. 2001 - 11:46

Utviklingen i Japan følger en trend en har sett i Europa så langt. Både Ericsson og Alcatel har nemlig bestemt seg for å stanse all produksjon av mobiltelefoner selv, og setter ut hele produksjonen til andre. For disse to selskapenes vedkommende er det snakk om Flextronics, som sist uke selv måtte gå til oppsigelser av vel 1500 ansatte i Sverige. Fredag begjærte dessuten det norske mobilprodusenten Magcom seg konkurs.

I Japan legger nå Pioneer all mobilproduksjon på hylla, mens JVC melder at en vil trekke seg ut. Begge startet produksjon av egne mobiltelefoner for i hovedsak det japanske markedet for 5-6 år siden.

Den japanske avisen The Nihon Keizai Shimbun skriver at Pioneer vil helt ut av markedet etter å ha tapt konkurransen om mobiloperatørenes gunst. I Japan er det operatørene som til stor grad bestemmer hvilke terminaler, funksjoner og modeller en ønsker å selge, i større grad enn i Europa.

JVC, der aksjemajoriteten med 52,4 prosent er eid av Matsushita Electric Industrial, legges nyutvikling på is, mens en fortsatt vil stille med service for tidligere modeller. JVC definerer seg dermed ut av markedet for tredje generasjons mobilteleoni, men jobber med å utvikle sine håndholdte terminaler til å bli mer av typen lommemaskiner med trådløse funksjoner, skriver Reuters.

De to dominerende mobiltelefonselgerne i Japan er NEC og Matsushita.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.