BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java blir digital-TV-standard

Neste generasjon digitale TV-mottakere og sofa-PC-er skal bruke Java, ikke Windows. Det har TV-bransjens standardgruppe DVB bestemt. Dette kan få store konsekvenser for Microsoft.

Einar Ryvarden
27. des. 1999 - 11:33
DVB



NRK, NeraTandberg Television
Les om andre Java-nyheter:
Norsk Java-hus ordner telemedisin til ofre for sibirsk atomkatastrofe
Microsoft avviser at Visual J++ skal selges
To harde slag mot tynne klienter og Java
Sun mangedobler Java-farten
Microsoft


Microsoft har satset tungt på TV-bokser fordi bransjeanalytikere og Microsoft selv ser på som neste generasjon datamaskiner. Med sine WebTV-bokser og sendeteknologi forsøker Microsoft å sikre seg en ledelse i kampen om hvilken ny boks du vil kjøpe.

Mye tyder nemlig på at en ny generasjon TV-mottakere vinner kampen om hvem som skal beherske stua og bli neste generasjon kommunikasjon/underholdningsmaskiner.

En digital TV-mottaker er egentlig en enkel PC med prosessor, minne, harddisk og styreenhet. I tillegg til å styre og vise digitale TV-sendinger er det derfor fort gjort å legge på Internett-tilgang, e-post, telefoni, enkel programvare og gi deg blant annet video-opptak og musikk-styring.

Men disse mulighetene styres av operativsystemet. DVB-formann Theo Peek sier DVB valgte Suns Java-språk fordi det er et åpent system som lar produsentene bruke forskjellige operativsystemer, skriver nyhetstjenesten Allnetdevices. Valget av Java vil trolig lette sammensmeltningen av Internett og TV fordi de nye digitale boksene vil kunne vise dagens Internett-sider uten større tilpasninger.

Windows CE er både operativsystem og programmeringsmiljø i ett, noe som begrenser mulighetene til valget av prosessorer. DVB-koalisjonen er trolig også påvirket av at Windows CE har fått en lunken mottakelse i lomme-maskinmarkedet, blant annet på grunn av høyere krav til minne enn konkurrentene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.