BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Jeg er ikke patenttroll

Dette bør eies av en stor aktør, sier norsk IT-gründer.

Bildet er fra år 2000 og illustrerer oppfinnelsen til Jens Petter Høili, komplett med trådløs betaling med mobilen - et konsept som først nå begynner å ta av i markedet.
Bildet er fra år 2000 og illustrerer oppfinnelsen til Jens Petter Høili, komplett med trådløs betaling med mobilen - et konsept som først nå begynner å ta av i markedet. Bilde: Hareide
10. nov. 2014 - 14:35

Jens Petter Høili (54) rykket i dag ut i pressen for å forsvare rettighetene sine. Sentralt er en femten år gammel oppfinnelse og patententert system for mobil betalingsløsning.

Han er åpen om at det var Apples lansering av Apple Pay som gjorde at han fant fram det gamle patetet sitt for å selge det.

– Alt dreier seg om timing, sier seriegründer og dataingeniør Høili til digi.no.

Les også: Hevder norsk patent «kan stoppe Google og Apple»

Både han og rådgiveren avviser at de er patenttroll, noe vi kommer tilbake til lenger ned i saken.

Høili forteller at han trodde patentet skulle bli aktuelt i år 2000. Det skjedde ikke. Høili mener han var for tidlig ute.

– Jeg laget en løsning basert på bluetooth i 2002, men markedet var ikke modent. Kortbetaling har fungert utmerket helt til nå. Vi var for tidlig ute. Jeg lot det være i skuffet fordi infrastrukturen ikke har vært der med mobiltelefoner før nå, sier han.

Det var Finansavisen som først skrev om saken, hvor det ble hevdet at patentet kunne sette en stopper for de mobile betalingssatsingene til Apple og Google.

Patentfamilie

På telefon med digi.no ønsket Høili å ha med seg sin patentrådgiver, Stein Gjøen.

– Det er snakk om flere patenter, eller det vi kaller en patentfamilie. Det ble først tatt patent i Norge og og Skandinavia, og senere i 2006 ble disse gjort gyldige gjennom Den europeiske patentorganisasjonen EPO for en rekke av de større landene i Europa, som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania, sier Gjøen.

Singapore er også omfattet, legger Høili til.

Gjøen sier at det er en grunn til at de har valgt å gå ut i pressen.

– Loven krever at man skal reagere. Hvis ikke kommer man inn i det som heter passivitet, og da vil patentet miste sin verdi. Så man er nødt til å si ifra.

Høili er utdannet dataingeniør og startet sin karriere i IBM og Capgemini, hvor han var programvareutvikler i flere år. Han har også gått Handelshøyskolen og er lillebror av Europris-gründer Terje Høili.

Jens Petter Høili var også sentral i Europris og medeier i en del av butikkene fram til butikkjeden ble solgt i 2005.

I disse dager er Jens Petter Høili aktuell med en ny teknologibedrift, men han ønsker ikke å røpe hva det dreier seg om riktig ennå. Kjernen i dette nye er ikke mobil betaling, men Høili forteller at de har forsøkt å få beholde en lisens på teknologien når de nå skal selge patentrettighetene, men det er ikke avgjort ennå.

– Jeg ser at mange har uttalt seg om trådløs betaling i ganske lang tid i pressen. Samtidig har jeg samarbeidet med en veldig stor aktør i USA. Vi må si ifra til omverdenen at vi har noen immatrielle rettigheter, det er viktig å si ifra, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Hvem denne amerikanske aktøren er ønsker han ikke å gå nærmere inn på.

– Dette er ikke del av kjernevirksomheten vår i dag. Jeg føler vel at vi blir litt for små til det. Dette bør eies av en stor aktør, sier gründeren.

– Er ikke troll

Videre forteller han at de har kontaktet de store betalingsselskapene og informert om patentene de sitter på.

– Vi har fått verifisert at de anerkjenner patentene. Vi har kontaktet de store aktørene i Europa på dette, uten at jeg ønsker å gå i detalj på hvem vi har hatt dialog med.

Jens Petter Høili tror rettighetene kan bli solgt for noen millioner kroner, helt opp til mange millioner kroner. Det er vanskelig å sette en verdi på rettighetene.

Både han og patentrådviser Stein Gjøen avviser at de er såkalte «patenttroll», som er en vanlig betegnelse på aktører hvis eneste virksomhet er å drive inn penger for patenter.

– Det vanlige er at patenttroll kjøper patentrettigheter, men dette er noe Høili har funnet opp og forsøkt å kommersialisere med faktiske produkter. Troll slik vi kjenner dem går også ut og truer andre med rettssak. Det vi gjør er å stille i pressen for å informere. Det er ikke trusler. Så det å sammenligne det som skjer nå med patenttroll er helt malplassert, sier Gjøen.

Høili selv hevder han knapt har hørt om begrepet patentroll før.

– Det er et begrep jeg ikke har visst hva er for noe. Hadde jeg vært patenttroll ville jeg vært mye mer aggressiv. Det er som Stein sier snakk om min egen oppfinnelse.

– Han lager og bygger tingene, og søker ikke patent bare for å sitte på rettighetene. Dette er ting som har vært tatt fram kommersielt i markedet, legger patentrådgiveren til.

Ifølge Finansavisen kan et salg av rettighetene være nært forestående. Det nevnes at patentene kan bli solgt til amerikanske interesser allerede i desember.

Apple og Google er bare to av ganske mange selskaper som har satset stort på mobile betalingsløsninger, som altså nordmannen mener kan bryte med hans patenter.

Telenor har sammen med DNB også laget sin egen løsning, kalt Valyou, som i likhet med Apples og Googles alternativ åpner for trådløs betaling med NFC-brikken i mobiltelefoner.

Styreleder i Valyou og Telenors ansvarlige for mobile betalingsløsninger er Viktoria Erngard.

– Vi kjenner til disse patentene, men vår vurdering er at Valyou ikke er i strid med dem, sier Erngard til digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra