KARRIERE

Jukser på CV-en for å få jobb med opsjoner

Internett-selskaper på desperat jakt etter gode IT-hoder, lokker med opsjoner for å tiltrekke seg nye medarbeidere. I USA er flere selskaper så desperate at opplysninger på CV-ene ikke sjekkes, og mange jobbkandidater jukser for å tilegne seg fete opsjonsavtaler.

Therese Werenskiold
18. feb. 2000 - 16:09

En av grunnene til den utbredte bruken av opsjonsavtaler i nett-bransjen er at nystartede selskaper ikke kan betale markedslønn for de beste folkene. De kan derimot tilby opsjoner som kan bli verd millioner dersom bedriften lykkes.

Dette, sammen med et skrikende behov for kvalifiserte, sultne medarbeidere, gjør at de fleste nystartede internettselskaper tilbyr nyansatte fete opsjonsavtaler.

Og i USA virker lokkematen så sterkt at jobb-kandidater jukser med CV-ene sine i håp om å få en bit av opsjons-pakken.

Ifølge USA Today, blir sjelden denne triksingen avslørt. Internettselskaper som desperat higer etter å ansette folk, sjekker ikke om den oppgitte informasjonen i CV-er og jobbsøknader stemmer.

Janet Cortez i det amerikanske sikkerhetstjeneste-selskapet ChoicePoint, sier til avisen at risikoen for juks i CV-er og søknader øker i takt med behovet for å ansette folk raskt.

Blant rekrutterings-eksperter som bruker referanser til å bekrefte varigheten av tidligere arbeidsforhold, rapporterer over halvparten at de har oppdaget falsk informasjon. Og internettselskaper er blant de som blir hardest rammet, mener ekspertene.

Internettselskapet Icarian opplyser til USA Today at mellom 20 og 30 prosent av jobb-kandidatene gir villedende eller feilaktige opplysninger om seg selv.

Det samme sier en talsmann for SAS Institute, som i USA fikk over 20.000 søknader på 200 utlyste stillinger. Folk overdriver når de legger frem sine kvalifikasjoner.

Rekrutteringsselskapet Jobline Norge har 26.000 CV-er i sin CV-base. Administrerende direktør Haakon Gellein sier til digi.no at Jobline oppfordrer bedriftene til å sjekke og være kritisk til opplysningene som står i disse CV-ene.

- Det er ikke vår oppgave å kvalitetssikre alle disse CV-ene. Vi skal formidle. Men samtidig vil vi ha fornøyde kunder på begge sider, og derfor oppfordres bedriftene som benytter CV-basen til å stole på kandidatene samtidig som det finnes enkle kontrollspørsmål de bør stille for å være på den sikre siden.

En annen årsak til at det antakelig jukses mindre i Norge, er ifølge Gellein at dette er et lite land. - Folk tar ikke sjansen. Man er veldig synlig i Norge, og spesielt nettbransjen er gjennomsiktig, påpeker han.

Manpowers IT-konsulentavdeling har de samme erfaringene. - Jeg kan ikke huske å ha vært borti juksing med CV-er, sier disponent Terje Vøyenlid. - Vi har rutiner for kvalitetssikring av våre CV-er. Alle vitnemål sjekkes, og to eller flere referanser sjekkes også, der det er mulig.

- I tillegg har vi dyptgående intervjuer. Kartlegging av kandidatenes kompetanse er svært nøyaktig, og jeg har aldri knepet noen i juks, avslutter Vøyenlid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.