RESULTATERFINANS

Kampen mot kompleksiteten

Er Sun i ferd med å lide samme skjebne som Apple og ende opp som en nisjeleverandør? Arild Haraldsen har besøkt Sun for å finne svar.

Øystein Kvistad
3. nov. 2003 - 11:48

Jeg var nylig på besøk på forskningsenteret til Sun i Paolo Alto. Ingen som har vært der kan annet enn å bli imponert over de teknologiske produkter Sun kan tilby. Sun må være en IT-sjefs drøm fordi deres teknologi helt åpenbart vil redusere IT-driftskostnadene vesentlig. Men hva hjelper det når markedet ikke vil ha produktene? Er Sun i ferd med å lide samme skjebne som Apple - pga. sin prorietære teknologi blir de en nisjeleverandør?

Sun er i krise. Men det har de vært før. For cirka ti år siden valgte de å gå over fra å være leverandør av arbeidsstasjoner til å bli leverandør av servere. Det var det rette tidspunktet. De traff Internett- og dotcom-bølgen perfekt. Suns Unix-maskiner ble markedsledere som "navet" i flodbølgen av "e-handelstiltak" og Internett-trafikk. De ble "dotten" i .com-en, som de selv sa. Og da gjorde det ikke noe at serveren var i høyeste prisklasse.

    Les også:

Nå er ting annerledes. Av dotcom-bølgen er det bare en liten krusning tilbake - markedet investerer ikke så mye i servere lenger som det gjorde på slutten av 90-tallet. Konkurransen er også blitt hardere. Billigere servere fra IBM, og særlig Dell, vinner stadig markedsandeler fra Sun. Microsofts operativsystem og Linux tar markedsandeler fra Suns eget operativsystem Solaris. Og Intels prosessorer er blitt like effektive som SPARC - Suns egen prosessor.

Da hjelper det lite at Sun tilbyr lavpris-servere med Linux operativsystem og Intel-prosessor. Suns omsetning har falt dramatisk det siste året og store kostnadskutt gjennomføres. Hva kan derfor hindre at Sun følger i Apples fotspor: Fra å være en dominerende aktør til et bredt marked, til å bli en nisjeleverandør til et smalt marked, basert på overlegen teknologi innenfor spissede områder?

Samtidig står vi foran et teknologiskifte - den fjerde innovasjonsbølge av teknologiske konsepter. Den første var den sentraliserte datebandling, basert på stormaskiner med IBM i som ledende. Den neste var distribuert databehandling med minimaskiner og "time-sharing" som ledende teknologi. Den tredje var server/klient-konseptet med PC-en og Microsoft som ledende leverandør. I et konsept hvor klienten - PCen - ble tykk - og stadig tykkere takket være Microsoft. Når Longhorn blir lansert neste år blir klienten virkelig fet, og stadig mer komplisert.

- Den PC-sentriske kilent/server-arkitekturen er som å sammenligne med at alle skal ha hver sin vannbrønn, hver sitt elektrisitetsverk, og hver sin radio- og fjernsynstasjon. Klient/server-modellen distribuerer kompleksitet, krever stor manuell arbeidsinnsats, og utelukker muligheten for effektiv utnyttelse av IT-ressurser. Klient-server-teknologien er "en teknologisk blindgate", som en av Suns forskere beskrev det.

Den nettsentriske og brukerstyrte arkitekturen vil erstatte klient/server-arkitekturen. "The Network is the Computer" som Sun har sagt tidligere.

Teknologien Sun nå tilbyr er storartet den. Og den tar utgangspunkt i det nettsentriske konseptet. Ikke minst virket integrasjons-softwaren som ble vist under besøket på forskningslaboratoriet, overbevisende. Men for at Sun skal nyte godt av teknologiskiftet, forutsetter det at markedet i stort omfang og veldig raskt går over til Suns teknologi. Suns suksess fremover ligger i at de fort når en kritisk masse med hensyn til markedsutbredelse innenfor "massemarkedet" av lavpris-servere og software-produkter for å håndtere mer effektivt enn andre den teknologiske "spagetti" mange bedrifter sliter med.

Midt oppe i det hele forlater Bill Joy Sun.

For de som ikke måtte vite det. Bill Joy har vært en hovedmann både i å utvikle et operativsystem (Unix), en mikroprosessor (SPARC), et programmeringsspråk (Java) og en kommunikasjonsteknologi (Jini). Bill Joy må derfor betraktes som et universalgeni innen IT, og blant de 5-6 viktigste bidragsytere til ITs utvikling på linje med (?) John von Neumann, Alan Turing, Claude Shannon, Douglas Engelbart og noen få andre.

Han var med på å starte Sun i sin tid, og har hele tiden vært en slags "teknisk direktør", forskningssjef og innovatør for selskapet. Hans avgang skal angivelig ikke ha noe med krisen i Sun å gjøre. Den er begrunnet med behovet for å engasjere seg i tenkning og teknologiutvikling på virkelig lang sikt - nanoteknologi og teknologiens konsekvenser for menneskelig og sosial utvikling. Men han har forsikret seg om at Sun-sjefen Scott McNealy garanterer for at Sun ikke skulle kutte i forskningsvirksomheten. Forskning vil fremdeles være et satsingsområde for Sun. Det er der han mener Suns fremtid ligger for posisjonering for den nettsentriske arkitekturen.

Men det vil bli forskning uten Bill Joys tekniske innsikt og innovative tenkning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.