KARRIERE

– Kan bli sympatistreik

Fagforening kvesser knivene etter brudd med Atea. Det kan ramme IT-bransjen.

3. apr. 2013 - 14:43

Tirsdag ble det brudd i forhandlingene mellom IT-selskapet Atea og fagforeningen El & IT-forbundet. De to har kranglet om innføring av en tariffavtale i lang tid. Mens Atea mener de har en tilfredsstillende avtale mellom ledelse og de fagorganiserte, er LO-forbundet av en helt annen oppfatning.

Som digi.no har meldt tidligere har arbeidsretten gitt de EL & IT-organiserte ansatte i bedriften anledning til å bruke streikevåpenet for å få til en tariffavtale. Nå går forhandlingsleder i fagforeningen langt i å bekrefte at det vil bli brukt.

Vurderer

– Det vi vurderer nå er omfang og geografi, men jeg regner med at vi gjør unna de vurderingene i løpet av denne uken eller tidlig i neste uke. Da kan det være at vi eventuelt leverer et streikevarsel, sier utvalgsleder Jan Olav Andersen til digi.no. Etter at de har sendt streikevarsel, vil de måtte vente 14 dager før de berørte ansatte blir tatt ut i streik ved bedriften.

Men El & IT organiserer bare 150 av Ateas ansatte, rundt 10 prosent. Dersom samtlige av disse blir tatt ut i streik trenger det ikke hindre Ateas drift nevneverdig. Partene står også steilt mot hverandre. men bak de LO-organiserte i Atea er det 38.000 El & IT-organiserte i andre bedrifter.

Sympatistreik

Andersen sier til digi.no at det kan bli aktuelt å ta ut medlemmer disse bedriftene i en sympatistreik.

– Vi kan ta ut organiserte i andre selskap, til støtte for kravet i Atea. Det er en lovlig aksjonsform, sier Andersen, som forteller at da kan NHO-bedrifter eller andre bli berørt av konflikten.

Dermed kan konflikten bre seg til selskap som ikke har noe med krangelen i Atea, for på den måten å legge press på IT-selskapet.

Det kan også bli aktuelt å oppfordre Ateas kunder å vise sympati med de organiserte i konflikten.

– Atea har forholdsvis mange kunder som er offentlig virksomheter, og både i kommuner og offentlige etater kan man rette oppfordringer, sier Andersen, som gjør det klart at de ikke vil gå stille i dørene i denne konflikten.

– Vi vil slamre med de dørene vi har, sier Andersen til digi.no.

Det var LO-organet Fri Fagbevegelse som først meldte om bruddet i meklingen mellom LO-forbundet og Atea. Der trekkes parallellen til striden rundt etablering av tariffavtale med bekledningsbedriften Bekken og Strøm i årene 2008 til 2011.

Resultatet ble streik og deretter varsling av sympatiaksjoner fra andre forbund. Forbundene varslet også at de ville oppfordre tillitsvalgte og ledere i alle landets bedrifter om ikke å inngå eller fornye avtaler om kjøp av bedriftens produkter, skriver Fri Fagbevegelse sin nettavis.

Enden på den visen ble at bedriften bøyde av og inngikk tariffavtale.

Andersen sier til digi.no at de holder dørene åpne dersom Atea vil tilbake til forhandlingsbordet. Men det virker ganske klart at det er tariffavtale eller streik som er utfallsrommet.

Langvarig konflikt

Konflikten mellom El & IT og Atea har en dramatisk bakhistorie, som kanskje kan forklare hvorfor avstanden er stor. I slutten av 2010 kjøpte Atea Umoe IKT, et selskap på randen av konkurs. Selger var den kjente finansmannen Jens Ulltveit-Moe, som de senere år er mest kjent for å tape penger på alt annet enn hamburgere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

De nesten 400 ansatte sto i akutt fare for å miste jobbene, men Atea kom inn på eiersiden og ville snu selskapet. Virksomheten ble innbakt i Atea, som de siste årene har gått med store overskudd og opplevd sterk vekst. En del av de ansatte i Umoe IKT var organisert i El & IT-forbundet.

Ateas norske styreleder,Steinar Sønsteby, kan få en streik i fanget om kort tid. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Ateas norske styreleder,Steinar Sønsteby, kan få en streik i fanget om kort tid. Bilde: Per Ervland

– Da vi slo sammen Umoe IKT og Atea hadde vi forhandlinger med de ansatte. Da inngikk vi en avtale, «13. april-avtalen av 2011», som førte opp hvordan arbeidsforholdene skulle behandles for de Umoe-ansatte. Ett av punktene i avtalen var at de ikke skulle kreve tariffavtale, noe de har gjort, sa Atea Norges styreleder Steinar Sønsteby til digi.no i begynnelsen av mars.

- Vi har en avtale med de ansatte som vi mener de skal stå ved. De har retten til å streike, og de må de vurdere om de ønsker å benytte seg av. Noen flere kommentarer utover det har jeg ikke flere kommentarer, sier Steinar Sønsteby til digi.no onsdag ettermiddag.

Han har ledet forhandlingene med El & IT-forbundet på vegne av Atea i kraft av sitt verv som styreleder og tidligere adm. direktør for den norske virksomheten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra