JUSS OG SAMFUNN

Kan ikke stoppe «privatspionasje»

Datatilsynet er frustrert over alle produktene som gjør det mulig å overvåke venner, kjærester og unger.

24. apr. 2008 - 08:14

Datatilsynet står maktesløse overfor nye produkter til privat overvåking. Produktene er ikke nødvendigvis ulovlig å selge, men i mange tilfeller høyst tvilsomme i bruk.

Noe av det siste ut på «privatspionasje-fronten» er et lite program som gir sjalu kjærester en mulighet til å gå partneren nærmere etter i sømmene. Kanskje mer akseptabelt for de fleste, men like fullt betenkelig, er det at foreldre med dette programmet kan overvåke hva barna bruker mobiltelefonen til.

Tvilsomt, mener Datatilsynet, som likevel lite kan gjøre i sakens anledning. Det er ikke forbud mot omsetning av slike produkter, men bruken kan være straffbar.

Allerede som tiåringer har 88 prosent av norske barn egen mobiltelefon. 71 prosent av niåringene har det samme, viser en undersøkelse fra 2007.

Programmet gir brukeren tilgang til «offerets» mobilbruk. Blant annet får man tilsendt kopier av alle inn- og utgående SMS-meldinger til og fra den aktuelle telefonen.

- Det kan du løpende også styre selv, sier daglig leder Frode Olafsen i SpyShop i Oslo til NTB. Butikken er en av de få som forhandler tjenesten SMS-overvåking.

Det finurlige produktet er tiltakende populært blant bekymrede foreldre som ønsker å vite hva barna foretar seg og hvem de omgås.

- Vi har solgt en del til mødre, som eier telefonen selv, og låner den bort til barna sine. De er nervøse for at barna skal komme litt skeivt ut. De vil vite om barna chatter på internett med tvilsomme folk, og om de tar chattingen videre med tekstmeldinger på mobiltelefonen. Det er en måte å få kontroll på, sier Frode Olafsen.

Og nettopp det gjør Datatilsynet meget betenkt. I verste fall kan bruken være straffbar.

- Dette handler ikke bare om at man totalt bryter tillitsforholdet til sine barn. Her vil man komme i situasjoner hvor man avlytter andre personers samtaler, og det er straffbart, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NTB.

For å sikre seg mot slik overvåking, anbefaler Skåra folk å installere brannmur og antispionprogram, sørge for å slå av bluetooth-funksjonen og sørge for å ha passord- og tilgangskontroll på telefonen.

- Men kanskje først og fremst vite hvem man låner telefonen ut til, er informasjonsdirektørens hovedråd.

Frode Olafsen har tidligere opplyst til NTB at SpyShop tilbyr en mengde utstyr til avlytting og overvåking. Forretningen selger mest av lydopptakere og videoutstyr.

Den minste digitale opptakeren har en varighet på 75 timer og er ikke mer enn 3 centimeter lang.

I sortimentet finnes mikrofoner som kan ta opp lyd på 17 meters hold og enheter som loggfører alt hva et PC-tastatur skriver. Sporingsutstyr er også populært.

- GPS-sporingsutstyret kan settes på biler, gjenstander og personer og følge deres nøyaktige bevegelser, ifølge Olafsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra