RESULTATERFINANS

Kan raserer Chess/Telia-regnestykke

Rekordprisen Vollvik fikk for Chess er basert på brukspriser som Post og teletilsynet nå studerer.

30. aug. 2005 - 09:59

Var Chess for dyre? Teleanalytiker John Strand mener det, og sammenligner det i dagens Aftenposten med å kjøpe en fatøl for 200 kroner.

Chess-gründer Idar Vollvik er ikke imponert over Strands analyse.

- Jeg vet ikke hvor lenge Strand har lest Donald og kalt seg teleanalytiker. Men hvis han bare skulle uttale seg om ting han har peiling på ville det blitt uutholdelig stille, sier han.

Telia Sonera har nok et visst behov for å være enig med Vollvik i at prisen er bra. På pressekonferansen fremla de en sum som de mener selskapet skal tjene årlig på kjøpet. Summen er 700 millioner i økt driftsoverskudd (EBITDA) årlig fra midten av 2006. Dermed skal kjøpet være lønnsomt innen fire år, og deretter gi milliardoverskudd.

Regnestykket bak dette tallet holdt Telia Sonera ganske stilt om, men oppga at det dreier seg om termineringsavgifter. Dette er prisen andre teleoperatører må betale, og som de belaster sine kunder, når kundene deres ringer til kunder av Netcom.

Rundt 70 prosent av Chess sine kunder benytter nemlig i dag Telenors nett, og dermed er det Telenor som får termineringsavgiftene. Ved å flytte dem over til Netcoms nett, vil Netcom overta.

At dette er en feit post i regnskapet, er det ikke bare Netcom og deres eiere Telia Sonera som mener. Post- og Teletilsynet (PT) mener faktisk at det er en urimelig stor post, og jobber nå for å tvinge prisene ned ved regulering.

- Vi har lagt opp til trinnvis reduksjon, men det skal ut på høring i ESA og antagelig med departementet som klageinstans, og blir neppe rettskraftig før langt utpå høsten, sier direktør i Post- og Teletilsynet Willy Jensen.

Telenor vil også ha sitt å si på reguleringen. De var lite fornøyd med at PT tidligere i år definerte dem i en annen klasse enn Netcom, som sterk markedsaktør, og dermed regulerer dem sterkere. Nå kommer Netcoms eiere Telia Sonera opp i en markedsandel på 38 prosent, og Telenor vil hevde dette bør føre til likebehandling. Termineringsavgiftene til Netcom er et av punktene de vil til livs.

Telenor planlegger uansett ikke å være passive tilskuere når Chess pakker flyttelasset og reiser til Netcoms nett.

- Vil ikke sitte stille mens Telia Sonera er opptatt av interne prosesser ved overtagelsen. Vi antar at det er mange kunder der ute, som fordi de står i fare for å bli flyttet til et annet mobilnett, vil vurdere ting på nytt. De vil vurdere dekning, produkt, tjenestetilbud og service. Vi skal være tydelige tilstede og vise hva vi har, sier Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor.

Telia Sonera vil ikke si hvor mange kunder de planlegger å flytte det neste året. Hvor realistisk regnestykket er, vil derfor komme an på hvor fort de har regnet med å få kundene over, og mange de mister i prosessen.

Spørsmålet er også om Telia Sonera har regnet med ny regulering i sitt regnestykke. Som et erfarent teleselskap, har de nok lagt inn sikkerhetsmarginer i sine regnestykker, men større teleselskaper har tatt feil før.

Det siste spørsmålet er om Chess kan opprettholde dagens måte å drive butikken på. Chess er blitt båret frem på en bevisst og svært vellykket mediestrategi. Idar Vollvik har vært konstant i rampelyset, og Chess har ifølge egne utsagn vært gjenstand for 9.000 mediaoppslag i Norden. Fordelt på tre år blir det nesten ti, per dag, hver dag. Det er det ikke så lett å opprettholde i lengden, og vanskeligere som Telias mann enn som fri rebell.

Uansett vil nok Telenor være den store taperen i denne handelen. De vil tape mellom 200.000 og 300.000 kunder fra sitt nett uten muligheter for å tjene på det.

Hele handelen går ut på å flytte termineringsavgifter fra Telenor til Telia Sonera, og hvor mye Telia Sonera dermed kan ta fra Telenor. En god slump av denne overgangssummen har havnet i lommen på Idar Vollvik og hans medaksjonærer, som selv ikke kunne fått tilgang til termineringsavgiftene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.