BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kark har en (hemmelig) plan

Etter at Jan-Åke Kark ikke lenger fikk styre det nyfusjonerte Telenor-Telia som en følge at fusjonen gikk i vasken i desember i fjor, har han ikke firet særlig på ambisjonene som konsernsjef for Telia. Men for å komme i mål trenger Kark et par hundre milliarder kroner.

Frode Eriksen
15. feb. 2000 - 12:20

Minimum 100-150 milliarder kroner er det Jan-Åke Kark trenger for å gjennomføre den strategien han mener er best for Telia. Kark skriver i et hemmeligstemplet brev til det svenske næringsdepartementet at Telias nye strategi skal fokuseres rundt i fiberkabler, mobiltelefoni og Internett.

Styret i Telia diskuterer nå om selskapet skal beholde eierskapet på 70 prosent i Telia Overseas, det blant annet Norske Orkla er en av aksjonærene som deler de resterende 30 prosentene.

Telias visekonsernsjef, Marianne Nivert har bygget opp Telia til å bli en av de store innenfor infrastruktur, og selskapet har satset mye på å grave ned kabler rundt om i Europa. Dette skal Telia beholde og utvide.

Men både Internett og ikke minst mobiltelefoni vil koste penger, og det har ikke Jan-Åke Kark tilgang til. I hvert fall ikke i den størrelsesorden som trengs for Telias ambisjoner som ligger i hundre-milliarder-kroners-klassen.

Derfor var det en skuffelse at den svenske regjeringen ikke la opp til en børsintroduksjon sist uke, som kunne åpne for private aksjonærer før sommeren.

Sju europeiske teleselskap ventes å hente opptil 300 milliarder kroner i høst, deriblant Deutsche Telekom, Swisscom, og ventelig Telenor som ventes å få klarsignal om delprivatisering før sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.