JUSS OG SAMFUNN

KDL og instituttene ikke med i statistikkgruppe

Den endelige sammensetningen av arbeidsgruppen som skal utarbeide felles system for statistikk på Internett, blir klar fredag ettermiddag. Allerede nå er det klart at KDL og analyseinstituttene ikke blir med, mens NAL kan ende opp med to representanter.

Hilde Nyman og Herman Berg
13. feb. 1998 - 13:01

Fellesmøtet mellom de ulike medieaktørene med særinteresser førte ikke til den forventede "polske riksdagen" som enkelte hadde spådd før møtet. Noen av aktørene, eksempelvis SOL, hadde sagt klart fra på forhånd at de ikke aksepterte at KDL (aksesseleverandørene) og NAL (avisene) ble med i en operativ styringsgruppe.

NAL og KDL på sin side motsatte seg analyseinstituttenes deltagelse i denne første fasen av arbeidet.

Men da initiativtagerne KDL og NAL før møtet hadde tatt "psykologiske " hensyn og skiftet navn fra styringsgruppe til arbeidsgruppe, som skulle jobbe med problematikken i en innledende fase, var Lasse Gimnes & Co. i Scandinavia Online (SOL) fromme som lam og bifalte at blant annet NAL skulle være med.

I det opprinnelige forslaget i innkallingen til fellesmøtet ble det foreslått at KDL, NAL, ANFO (annonsørforbundet), reklamebyråforeningen, medieformidlerne og uavhengige nettaktører (Nettavisen og digi.no) skulle ha hver sin representant.

På møtet stilte Aftenposten et alternativt forslag om å "dekke hele fjøla" slik at alle fikk hver sin representant. NAL-medlemmet Aftenposten foreslo at NAL skulle få to representanter, én som representerte riksavisene og én for regionsavisene, i tillegg til SOL, de uavhengige nettavisene, P4, NRK/TV 2, KDL, ANFO, Reklamebyråforeningen og medieformidlerne.

Flere av deltagerne på fellesmøtet advarte imidlertid mot at gruppen ikke måtte bli for stor med fare for at den hurtigarbeidende gruppen ville bli ineffektiv. De fleste bilfalte imidlertid Aftenpostens forslag - med visse modifikasjoner.

KDL og generalsekretær Per Morten Hoff, som i denne sammenhengen representerer aksessleverandørene på Internett, stilte sin opprinnelige foreslåtte plass i arbeidsgruppen til disposisjon, hvis fellesmøtet ønsket å begrense antall representanter. Dette var VG Nett og redaksjonssjef Niels Røine helt enig i og det ble deretter vedtatt.

Samtidig ble det satt spørsmål ved om NAL egentlig trengte to representanter i gruppen og om ikke etermediene (NRK, TV 2 og P4) kunne ha en felles representant.

Begge grupperinger skal diskutere dette i etterkant av møtet og gi en tilbakemelding før klokken 16 på fredag ettermiddag.

Blant de uavhengige aktørene stilte Pål Leveraas fra Internett Kanal 1 spørsmålet om ikke Nettavisen og digi.no kunne får hver sin representant siden de, til forskjell fra de andre aktørene, er avhengig av Internett som distribusjons- og inntektskilde. Dagens Telecom ved nyhetssjef Trond Heggelund ville også ha en representant for Fagpressen etter at de selv var blitt medlem av organisasjonen som første nettavis i fjor.

Reklamebyråforeningen stilte ikke på møtet, og det ble stilt forslag om ikke mediebyråene (formidlerne) kunne representere både seg selv og reklamefolket i arbeidsgruppen.

Annonsørene, representert ved direktør Bjørn F. Hauge, etterlyste analyseinstituttenes representasjon og kompetanse, men møtte motstand både fra NAL, KDL og SOL som mente at det var utilbørlig at instituttene satt i begge ender og var med å å utarbeide et forslag som de selv vile få sendt ut på anbud senere i prosessen.

Men møtet ble enige om arbeidsgruppen heller kunne dra veksel på både analytikerne og aksessleverandørene underveis i arbeidet, når det var behov for det.

Fordelingen av representanter ser foreløpig slik ut:

NAL: 1-2 representanter
Nettavisen/digi.no: 1-2 representanter
SOL: 1 representant
NRK/TV2/P4: 1 representant
Annonsørforbundet (ANFO): 1 representant
Fagpressen: 1 representant
Reklamebyråforeningen: 1 representant?
Medieformidlerne: 1 representant

Arbeidsgruppen med vil være klar med navnene på gruppen i løpet av fredagen. Den skal, med første møte tirsdag den 17. februar, jobbe mot målet den 20. mars med en anbefaling til organisering av arbeidet, forslag til revisjon, samt utarbeide en modell for kostnadsdekning av målene.

Resultatet av gruppens arbeid skal legges fram på et nytt fellesmøte, og innstillingen vil så bli sendt ut på en kort høringsrunde.

Når målingene er på plass, vil arbeidsgruppen bli oppløst og erstattet av en prosjektgruppe kun bestående av nettaktører. Dermed har SOL også fått den operative styringsgruppen med kun nettaktører som de i lengre tid har etterlyst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.