TELEKOM

Kina åpner egen satellitt-navigasjon

Beidou frigjør Kina fra amerikanernes GPS, mens EU fortsatt må vente på sin Galileo.

Beidou vil i første omgang ha et begrenset dekningsområde, som vil økes etterhvert. Fullt utbygget vil Beidou dekke hele kloden.
Beidou vil i første omgang ha et begrenset dekningsområde, som vil økes etterhvert. Fullt utbygget vil Beidou dekke hele kloden.
28. des. 2011 - 09:58

Det kinesiske systemet for satellittnavigasjon, Beidou (det kinesiske navnet for stjernebildet Store Bjørn), kom i prøvedrift i går, melder China Daily News.

Systemet teller foreløpig 10 satellitter. Dekningen er angitt i kartet ovenfor. I prøveperioden er nøyaktigheten på 25 meter. I 2012 skal det lanseres ytterligere seks satellitter, slik at Beidou vil kunne levere en nøyaktighet på 10 meter når systemet lanseres offisielt.

Også dekningsområdet vil øke etter hvert som systemet tilføres flere satellitter. Fullt utbygget, i 2020, vil Beidou omfatte 35 satellitter og dekke hele kloden.

Sivil navigasjon og posisjonering har inntil nylig vært avhengig av det amerikanske GPS («Global Positioning System) fra 1994 med 24 satellitter. Det russiske Glonass-systemet fikk gjenopprettet full dekning av Russland i fjor, og global dekning i oktober i år, med 24 satellitter. Sivil Glonass har omtrent samme nøyaktighet som GPS, det vil si i underkant av 8 meter.

China Daily forklarer at landet er stolt over å være det tredje til å få et eget system for satellittnavigasjon. EUs Galileo-system skulle vært operativ i løpet av 2012, men er utsatt til 2014, med fullførelse i 2019. Det vil i første omgang telle 22 satellitter. Norge meldte seg på Galileo i april 2009.

Kina meldte seg på Galileo i september 2003, men trakk seg i november 2006 da de kunngjorde Beidou-prosjektet.

I tillegg til posisjonering og nøyaktig tid, tilbyr Beidou en tjeneste der brukere kan utveksle korte meldinger.

Et viktig motiv for Glonass, EU og Kina er å tilby et posisjoneringssystem som USA ikke kan slå av. Samtidig vil sivile brukere kunne nyte godt av mottakere for to eller flere systemer. Slike finnes allerede for GPS og Glonass. Kina har publisert en beskrivelse av grensesnittet mot Beidou: Interface Control Document (pdf, 9 sider).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.