BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kina klar for Linux og åpen kode-filosofien

Kinesiske myndigheter ser med blide øyne på Linux. En av årsakene er at Linux garantert ikke inneholder noen hemmelige bakdører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. feb. 2000 - 10:44

Linux er basert på åpen kildekode. Dette betyr at det er umulig for noen å skjule kode i operativsystemet, kode som for eksempel kan utgjøre et hemmelig sikkerhetshull eller en bakdør. Microsoft, derimot, holder kildekoden til Windows hemmelig.

Og siden Microsoft tross alt er et amerikansk selskap, frykter kinesiske myndigheter ifølge de kinesiske tidsskriftet Far Eastern Economic Review at operativsystemet kan inneholde bakdører etter ordre fra amerikanske myndigheter.

- Vi er ikke sjokkerte over at den kinesiske regjeringens er bekymret over sikkerheten - regjeringene i Frankrike og Australia har uttrykt tilsvarende bekymringer, sier Mark Phibbs, Microsofts markedssjef i Hong Kong, til Far Eastern Economic Review. Han nekter for at det er noen bakdør inn i Microsofts produkter som kan kompromittere kundenes sikkerhet.

- Vi tilbyr bare et operativsystem som selv har god sikkerhet. Vil du ha mer, bygger du sikkerhet rundt nettverket ditt, fortsetter Phibbs.

Sikkerhetshull eller ikke, Kina blir langt mindre avhengig av Vesten hvis landet satser på Linux i stedet for Microsoft. Ikke minst har Linux sparket liv i en tilnærmet sovende programvareindustri i Kina. Denne industrien var tidligere nærmest dømt til å tape siden den aldri tidligere har greid å følge den tekniske utviklingen i Vesten.

Med Linux sin åpne kildekode, slipper de kinesiske programvarehusene å utvikle avanserte teknologier helt på egenhånd. De kinesiske myndighetene har ifølge Far Eastern Economic Review forsøkt å utvikle et eget, kinesisk operativsystem. I dag finnes det flere kinesisk-utviklede Linux-distribusjoner, de to mest kjente - Red Flag Linux og TomLinux - støttes også av den kinesiske regjeringen. Ifølge Far Eastern Economic Review var Linux det eneste programvareprosjektet på en liste over teknologier som den kinesiske regjeringen prioriterer høyest.

Likevel er det den amerikansk-utviklede TurboLinux som gjør det best i Kina og i Østen forøvrig. En av de to gründerne er opprinnelig fra Kina. De to gründerne forteller til Far Eastern Economic Review at de kinesiske myndighetene er ekstremt interesserte i Linux og at de har blitt invitert til Kina for å holde seminarer for myndighetene.

Også menigmann i Kina har oppdaget Linux. I løpet av fire måneder i høst solgte Federal Software Stores, en kinesisk kjede med 256 forhandlere, 20.000 kopier av TurboLinux. TurboLinux er dermed kjedens mest solgte operativsystem, foran Windows 98, Windows NT og andre Linux-distribusjoner.

Men ifølge Far Eastern Economic Review forteller ikke disse tallene hele historien. Mens Linux kan kopieres og installeres på mange maskiner helt gratis, blir Microsofts programvare ofte piratkopiert. Dette gjør at omsetningen av Windows sannsynligvis er langt høyere enn de offisielle tallene tilsier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.