BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kina kutter igjen på eksport av jordmetaller

Landet har monopol på kritiske ingredienser i alle slags elektroniske komponenter.

10. jan. 2011 - 07:50

Beijing (NTB-Reuters): Kina kontrollerer stort sett hele verdensmarkedet når det gjelder sjeldne jordmetaller. Nå vil landet øke kontrollen over industrien.

Kina står for 97 prosent av den globale produksjonen av sjeldne jordmetaller. Eksportkvoten for første halvdel av 2011 er kuttet med 35 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Landet vil heller bygge opp egne reserver og samtidig beskytte miljøet, opplyser Beijing.

– Kina vil styrke overvåkingen og kontrollen over arbeidet med å hente ut disse jordmetallene, sier Xu Shaoshi, minister for jord og ressurser.

Xu legger til at Kina har oppnådd «betydelige resultater» i kampen mot ulovlig utvinning og overeksport av disse sjeldne metallene.

Strenge krav
Nye miljøstandarder, som beskrives som strenge av ekspertene som har utformet dem, stiller krav til hvor mye forurensing det kan være i avfallsvannet, skriver China Daily.

De nye kravene er ventet å sette utvinnerne i knipe. De får svært store utgifter når de nå må legge om produksjonen. Mengden tillatt ammoniakknitrogen senkes for eksempel fra 25 til 15 milligram per liter.

Kina arbeider også med å få på plass en forening for utvinnere av sjeldne jordmetaller, samt en myndighetsenhet som skal forhindre ulovlig utvinning.

Landet ber også andre land være med på å dele byrden denne gruvevirksomheten bærer med seg. Overeksport og ulovlig utvinning har medført store miljøskader i Kina, hevder myndighetene.

Får kritikk
Men beslutningen om å kutte eksporten faller ikke i god jord. Vesten, og spesielt USA, er svært kritiske. USA truer blant annet med å ta saken til Verdens handelsorganisasjon.

Siden Kina så å si kontrollerer hele markedet, får nemlig slike vedtak enorme konsekvenser. Prisen på metallene har skutt til værs siden landet gjennomførte eksportkutt også i fjor høst.

Metallene er svært viktige på verdensmarkedet, og brukes blant annet i produksjonen av elektroniske elementer. Både databransjen, vindkraftbransjen og produksjonen av elektriske biler er avhengig av metallene Kina sitter på. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra