JUSS OG SAMFUNN

Kina strammer inn mot bloggere

Kinesiske myndigheter sier de vil utvikle ny teknologi for bedre å kontrollere bloggere.

4. juli 2006 - 13:05

På en konferanse i Beijing i forrige uke, opplyste to ledende representanter for offentlige informasjonsorganer, at Kina skal utvikle ny teknologi for å oppnå bedre statlig kontroll med blogging og bruken av søketjenester.

De to, sjef for regjeringens informasjonskontor, Cai Wu, og viseminister Wang Xudong i departementet for informasjonsindustrien, viste til at «for mye usunn informasjon» er i omløp, og at regjeringen ønsker å «rense miljøet rundt Internett og mobile kommunikasjonstjenester gjennom en serie med tiltak i løpet av et års tid», ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Kina har i dag verdens mest avanserte kontrollsystem for å hindre såkalt misbruk av moderne kommunikasjonsmidler.

Myndighetene i landet har tvunget globale aktører som Google, Microsoft og Yahoo til å holde seg til sensor- og overvåkingsordninger som ville vært utenkelig i USA og andre vestlige land. Et stort antall statsansatte arbeider med å finkjemme informasjon tappet fra overvåkede kanaler og sørge for at nettbrukere og -tilbydere holder seg til reglene for det som kan sies og det som skal ties.

    Les også:

– Etter hvert som mer og mer ulovlig og usunn informasjon spres gjennom blogger og søketjenester, vil vi ta effektive tiltak for å få BBS-er, blogger og søketjenester under kontroll, sa Cai Wu.

Det går fram av sammenhengen at han med BBS-er mener chattetjenester.

Ifølge den kinesiske søk- og portaltjenesten Baidu, som for øvrig er notert på Nasdaq-børsen, er det rundt 37 millioner blogger i Kina, og tallet øker med 100 000 hver dag. Baidu lar ikke bare være å opponere mot sensuren, men utvikler også regimevennlige tjenester. De er blant annet engasjert i en egen «Baidupedia» fordi det frie dugnadsleksikonet Wikipedia passer ikke inn i påleggene fra Beijing. I mai meldte Baidu, ifølge Bangkok Post, at de hadde samlet 100 000 klarerte Wikipedia-sider.

Baidu opererer med sju kategorier forbudt innhold, blant annet «ondsinnet omtale» av Kina, «angrep mot offentlige institusjoner» og «fremming av negative livssyn».

Tallet på nettbrukere i Kina skal være rundt 110 millioner, og opp mot 90 prosent bruker søketjenester i en eller annen form.

Innskjerpingen av nettsensuren kan ses i lys av regimets allmenne mediepolitikk. Myndighetene har for eksempel under vurdering et lovforslag som tar sikte på å forby medieomtale av «plutselige begivenheter» uten eksplisitt tillatelse fra myndighetene. Begrepet «plutselig begivenhet» kan tenkes å dekke alt fra naturkatastrofer til gruveulykker, politiske mord og protestaksjoner.

I denne sammenhengen kan man tolke denne uttalelsen som Wang Xudong kom med i forrige uke:

– Vi vil trappe og den teknologiske utviklingen for å verne om nettverkkontrollen og forske mer på problemstillingene rundt internettsikkerhet som utløses av nye teknologier innen blogger og søketjenester.

Andre tiltak er å kreve at alle nettsteder registrerer seg. Pussig nok har kinesere fortsatt adgang til å kjøpe anonyme mobilabonnementer med kontantkort, men ifølge Wang skal også det bli slutt på.

Mobiltelefoni og SMS har ifølge New York Times spilt en viktig rolle i ulike protestaksjoner i Kina de siste to årene. Anonym mobilbruk framstår som det største hullet i myndighetenes tiltak for å kontrollere befolkningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.