BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjempebonus var lovlig

Konsernsjef i det tyske selskapet Mannesmann fikk en kjempebonus på 250 millioner kroner da selskapet ble overtatt av britiske Vodafone i fjor vår. Utbetalingen er senere blitt gransket men Vodafones konsernsjef, Chris Gent, mener at utbetalingen var lovlig.

Frode Eriksen
6. nov. 2001 - 10:16

Sluttpakken til Mannesmannsjef Klaus Esser er også under politietterforskning i Tyskland, men i sin egen interne granskning har Vodafone kommet til at det ikke var noe galt med kjempebonusen. Mistanken var at bonusen som ble utbetalt for Mannesmann gikk med på å la seg selge til britiske Vodafone påvirket Esser og hans direktørkollegiums beslutning som førte til at styret i Mannesmann til slutt gikk med på salg til Vodafone.

Blant disse var tidligere Teliasjef, Lars Berg, som også fikk sin del av kaka. Den svenske avisen Dagens Industri har tidligere anslått dette til minst fem millioner kroner.

Esser og hans nye britiske sjef, Chris Gent, mener alt har foregått på lovlig vis. I Vodafones egen rapport konkluderer en jusprofessor med at både størrelsen og tildelingsprosedyren var akseptabel. Bonusen var i tråd med tidligere tildelinger fra Mannesmann og ikke unormalt høye, skriver Financial Times.

Blant de sentrale spørsmålene er om bonusene ble tildelt med utgangspunkt at dette skulle være til gavn for aksjonærene. Den tyske aksjelovgivningen sier at bonuser bare skal betales til ledere som handler for aksjonærenes beste.

Tyske myndigheter etterforsker fremdeles saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.