JUSS OG SAMFUNN

– Kjempebra å fjerne DRM

Ble ikke piratkaos likevel.

Science Fiction-forlaget TOR droppet DRM på alle sine ebok-utgivelser for ett år siden. Det har de ikke angret på, trass protester fra bransjen.
Science Fiction-forlaget TOR droppet DRM på alle sine ebok-utgivelser for ett år siden. Det har de ikke angret på, trass protester fra bransjen. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Verdens kanskje største science fiction-forlag, amerikanske TOR og deres britiske datterforlag, besluttet for ett år siden å distribuere sine ebok-titler uten DRM. Digital rights managment eller digital rettighetsadministrasjon er teknologier som blir lagt på ebok-filen for å hindre at den for eksempel blir brukt på ulike enheter.

Pirater og kaos?

Forlag og opphavsrettsorganisasjoner har lenge fryktet at tap av DRM vil føre til et kaos og piratkopiering, med det resultat at inntektene forsvinner. Men erfaringene fra forlagsgiganten TOR viser at denne frykten nok er overdrevet. Ett år etter at TOR kvittet seg med DRM på sine utgivelser har de følgende oppsummering:

– Det har vært kjempebra for oss, skriver redaksjonssjef Julie Crisp i et blogginnlegg, der hun deler erfaringene.

–Hatet av leserne

TOR har et publikum som nok er over gjennomsnittet hva kommer til å bruke ny teknologi og DRM var forhatt blant leserne, opplevde forlaget.

– DRM var et irritasjonsmoment som tok vekk fleksibiliteten og deres valg av lesemedie og format, nettopp det som gjør eboken til et attraktivt format, skriver Crisp om begrunnelsen til at forlaget kastet ut DRM. Siden forfatterne til forlaget også stilte seg bak grepet, var det et enkelt valg.

Ikke pirat-vekst

De har heller ikke merket noe økning i piratkopiering av bøkene etter at de kuttet DRM.

– Å beskytte våre forfatteres immaterielle rettigheter vil alltid ha en høy prioritet for oss og vi har en svært streng anti-piratkontroll. Men DRM-beskyttede titler er fremdeles utsatt for piratkopiering, og vi tror det store flertallet av våre lesere er like store motstandere av piratvirksomhet som forlagene er, ettersom de forstår at dette undergraver forfatternes evne til å tjene penger på sitt kreative arbeide, skriver Cribs.

Motstand

Valget til TOR vakte imidlertid oppsikt hos andre forleggere. Britiske Hachette, også et stort forlag, gikk i fjor ut og advarte forfattere mot TORs DRM-praksis og ba forfattere legge press på forlaget mot å droppe sine planer om å slette DRM-teknologien fra sine utgivelser. Brevet ble lekket til blant annet nettavisen Ars Technica og bransjenettstedet The Bookseller.

I sistnevnte nettavis gikk Hachette UKs toppsjef offentlig ut og bekreftet brevet, samt slo fast at DRM virket veldig bra. Om de har endret mening etter TORs erfaringer har blitt offentliggjort er ikke kjent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.