BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjempemarked for brukt programvare

Amerikanske begrensninger gjelder ikke i Europa, sier EU-domstol.

Stikkprøver tyder på at flere store tyske bedrifter vurderer å prøve å utnytte markedet for brukte programvarelisenser, særlig for programvare fra Microsoft, Adobe, Oracle og SAP.
Stikkprøver tyder på at flere store tyske bedrifter vurderer å prøve å utnytte markedet for brukte programvarelisenser, særlig for programvare fra Microsoft, Adobe, Oracle og SAP. Bilde: CURIA - EU Domstolen
18. sep. 2012 - 07:07

I juli i år slo EUs øverste domstol European Court of Justice at amerikanske lisensbetingelser som forbyr videresalg av «brukt» programvare ikke gjelder i Europa.

    Les også:

Kjennelsen kom etter langvarig strid og stor motstand fra amerikanske giganter som Microsoft og Oracle. Den inneholder denne setningen: «Selv om lisensavtalen forbyr lisensoverføring, kan ikke opphavsrettsinnehaveren motsette seg et videresalg.»

Microsoft fortsatte likevel aktivt å advare potensielle kjøpere av lisenser på videresalg at slikt salg er ulovlige med mindre de godkjennes av leverandøren. I forrige måned nedla en domstol i Hamburg et kategorisk forbud mot å komme med slike advarsler.

Eksperter har påpekt at dommen er formulert slik at den tillater videresalg av ethvert verk som det selges bruksrett til og som distribueres over nett.

I praksis betyr det at man kan videreselge e-bøker eller bruksrett til musikk og video som er lovlig kjøpt gjennom nettbutikker eller andre tjenester.

En artikkel publisert på Bloomberg i går forteller om stikkprøver tatt for å lodde europeiske bedrifters innstilling til å kjøpe brukte programvarelisenser.

Poenget er nemlig at markedet gjelder først og fremst bedrifter. Forretningsideen til den tyske pioneren UsedSoft som var Oracles motpart i ECJ-saken, var å opptre som lisensmekler mellom bedrifter. Bedriftsmarkedet for programvare er preget av at bedrifter tenderer til å kjøpe for mange brukerlisenser, særlig til Microsoft Office og pakker fra Adobe, men også til ERP-verktøy fra Oracle og SAP.

Bloomberg viser til uttalelser fra SAPs finansdirektør Werner Brandt i slutten av juli om at de ikke ønsker noe marked for videresalg av programvarelisenser. Microsoft og Oracle har derimot nektet å kommentere fenomenet.

En annen faktor som fremmer markedet for brukt programvare, er at bedrifter ofte ikke er spesielt opptatt av å skaffe seg det nyeste. Lanseringen av Office 2007 skapte for eksempel stor etterspørsel etter Office 2003.

Blant store tyske bedrifter som shopper brukt programvare er Berliner Volksbank, legemiddelprodusenten Bayer, bildeltilvirkeren Magna International og butikkjeden Edeka Zentrale.

Markedet virker gjennom meklere, som kopler interessenter til tilbydere av annenhånds lisenser. Prisen kan variere fra 30 til 70 prosent av en førstehåndslisens. 30 prosent av den avtale kjøpesummen går til mekleren. Transaksjonen krever dokumentasjon om at den aktuelle programvaren faktisk er slettet hos førstehåndsselgeren.

Konklusjonen til Bloomberg er at det potensielle markedet for brukt programvare er stort, og at også amerikanske lisensmeklere kan være aktører, så lenge de holder seg til europeiske kunder.

Markedet for bedriftsprogramvare anslås til mellom 250 milliarder og 275 milliarder dollar. Potensielt kan det følgelig tenkes et videresalg av opptil 1000 milliarder dollar. En oversikt fra Tyskland viser at det faktiske salget av brukt programvare er svært lavt, mindre enn 100 millioner euro i Tyskland. UsedSoft hadde en omsetning på 5 millioner euro i fjor, og håper selvfølgelig at kjennelsen til ECJ vil legge grunnlaget for en eksplosjon, etter hvert som den blir kjent og bedrifter oppdager sparemuligheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra