BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjøp bøkene via mobilen

Mye av mystikkens slør i forbindelse med handel på Internett er borte. Men hva med å kjøpe CD-platene og bøkene via mobiltelefonen? Denne høsten blir viet en rekke lanseringer av Internett-tjenester spesielt beregnet for mobiltelefonen, basert på en egen protokoll: Wireless Application Protocol (WAP).

Frode Eriksen
3. sep. 1999 - 17:07

Kort fortalt er WAP en protokoll som tilrettelegger for bruk av innhold på Internett til bruk for mobiltelefonen, slik at du kan bruke Internett like lett fra en WAP-mobiltelefon som fra en vanlig datamaskin.

Ut over høsten er det ventet at en rekke aktører som allerede er involvert i innhold og teknologi knyttet til innhold på Internett ta et skritt videre. Med WAP-protokollen må en bruke egne spesialproduserte mobiltelefoner som støtter WAP for å kunne lese nettsteder på denne måten.

Flere mobiltelefonprodusenter kommer ut over høsten og vinteren med slike mobiltelefoner, og aller først ventes Nokia med modellen 7110 i oktober. Om en utvider mobilbegrepet til å gjelde lommemaskiner, er imidlertid Ericsson allerede på markedet med en terminal som støtter siste standard av WAP-protokollen. Denne terminalen lanseres i Norge på mandag, og er bare det første i en rekke lanseringer som involverer WAP.

Teleanalytikere mener den sterkeste veksten innenfor aksess til Internett i fremtiden vil ligge på fremveksten av trådløse terminaler, som i hovedsak vil si mobiltelefoner eller terminaler lik Ericssoms lommemaskin MC218.

Blant annet av den grunn velger Boxman å samarbeide med Ericsson når selskapet åpner som Internettbutikk for mobiltelefonbrukere. På den måten vil Internett-butikkene fremdemes kunne nå kundene, selv om kundene stadig oftere benytter mobiltelefonen for å skaffe seg mobilaksess fremfor en bærbar datamaskin eller bordmaskin.

Ericssons WAP-maskin er det førsre resultatet av samarbeidet i Symbian, hvor en rekke av verdens største mobilprodusenter samarbeider om en felles plattform for å gjøre mobiltelefonene til Internett-terminaler.

MC218 veier 350 gram og er laget av britiske Psion med Epoc OS. Maskinen er utstyrt med en ARM 36 MHz-prosessor, har 16MB ram og 12 MB rom. Maskinens batteri skal holde 40 timer. I tillegg kommer programmer for e-post, nettleser, SMS, tekstbehandling og andre vanlige programmer som kalkulator og adressebok.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.