AVTALER & KONTRAKTER

Kjøper tilbake livsverket

Microsoft satser milliarder.

Michael Dell og investeringsselskapet Silver Lake legger over 24 milliarder dollar på bordet for å kjøpe Dell og ta selskapet av børs.
Michael Dell og investeringsselskapet Silver Lake legger over 24 milliarder dollar på bordet for å kjøpe Dell og ta selskapet av børs. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
6. feb. 2013 - 08:11

Etter flere uker med spekulasjoner ble det tirsdag offisielt bekreftet: Gründer og toppsjef Michael Dell står i spissen for et oppkjøp som tar selskapet han startet av børs. Sammen med investeringsselskapet Silver Lake vil Dell, som er toppsjef i selskapet som bærer hans navn, kjøpe PC-giganten for 24,4 milliarder dollar, 134 milliarder norske kroner. Det bekreftes i en melding fra Dell tirsdag.

Oppkjøpet er finansiert med lånte penger, og en av långiverne er Microsoft. De har bestemt seg for å yte 2 milliarder dollar. Dette var i tråd med spekulasjonene, som også har blitt referert i digi.no.

Ikke første gang

Grunnen til at Microsoft velger å støtte oppkjøpet er at selskapet å støtte en viktig partner til deres plattform. Dell er en betydelig produsent av PCer som kjører Windows, og ved å yte lånet vil de kunne forsikre seg om at Dell fortsatt vil være en tett samarbeidspartner.

Tidligere har Microsoft puttet inn milliarder av dollar i selskap som Nokia og Yahoo. Førstnevnte for å sikre en partner for sin mobile plattform mens sistnevnte var for å gi søkemotoren Bing et markedsgrep i konkurransen med Google.

Favorisering

Spørsmålet som uunngåelig reises i forbindelse med Microsofts investering er om dette vil føre til favorisering. Konkurrentene til Dell, som også er nære samarbeidspartnere med Microsoft, vil garantert holde øynene åpne for alle tegn til dette.

Men å «irritere» sine partnere på denne måten har Microsoft i økende grad vært villig til å gjøre for å nå sine mål. Et eksempel er at de satset egenhendig på å lansere et nettbrett, Surface, i konkurranse med nettopp Dell, HP og de andre gigantene.

For Microsoft er 2 milliarder dollar «lommerusk». De har svimlende 68,3 milliarder dollar i kontanter, og lånet de gir til Dell er tilsvarende det selskapet genererer av kontantstrøm på en måned, melder Wall Steet Journal.

Handlefrihet

Men hvorfor tar Michael Dell selskapet av børs? Det er ikke annet enn et stort veddemål på om han klarer å snu trenden for det som er verdens tredje største PC-produsent. Den åpenbare fordelen ved å ta selskapet av børs er at andre investorer og markedet ellers ikke får innsyn i de kortsiktige disposisjonene selskapet tar. De står langt friere til å gjøre oppkjøp og inngå strategiske allianser.

Det kan Dell trenge. PC-divisjonen i selskapet opplever den fulle effekten av markedsnedgangen mens de andre divisjonene, server, nettverk og lagring, ikke vokser nok til å kompensere for dette.

Fallende overskudd

Ifølge Bloomberg News forventes selskapet å tjene 2,89 milliarder dollar i sitt regnskapsmessige 2013, mot et overskudd på 3,5 milliarder dollar i 2012. Denne nedadgående trenden må selskapet snu.

Michael Dell gikk av som toppsjef i Dell i 2004, men kom tilbake i rollen i 2007 etter at selskapet mistet sin dominerende posisjon i markedet til HP. Hans strategi har vært å strømlinjeforme PC-divisjonen slik at den produserer mest mulig overskudd og så bruke disse til å vokse innenfor områder med bedre marginer. Nå har han fått full kontroll med selskapet, men det er fremdeles et åpent spørsmål om han klarer å snu skuten.

Kan komme andre bud

At styret har gått inn for budet fra Michael Dell og Silverlake betyr ikke at det blir den endelige fasit. Andre beilere har nå 45 dager på seg på å presentere et konkurrerende bud, men det er lite trolig at det blir aktuelt.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra