BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klart for europeisk telekjempe

Torsdag ventes det at Deutsche Telekom og Telecom Italia offentliggjør en fusjon, som vil etablere Europas største teleselskap, og verdens nest største. Det tyske selskapet blir den overtakende part og betaler nærmere 850 milliarder kroner med aksjer i eget selskap.

Frode Eriksen
20. apr. 1999 - 16:13

De to tidligere statseide telemonopolene vil endre på styrkeforholdet i hele den globale televerdenen dersom fusjonen blir gjennomført. Allerede ser en markedets forventninger til det nye selskapet ved at Telekom-aksjen stiger, mens det italienske teleselskapet er suspendert fra Milano-børsen.

Avisrapporter kan tyde på at et fusjonert selskap skal eies 60 prosent av Deutsche Telekom og 40 prosent av Telecom Italia i et aksjebytte som gjør at det tyske selskapet betaler 107 milliarder dollar for det italienske selskapet. Markedsverdien på det nye selskapet vil ligge rundt 200 milliarder dollar, fordelt med 77 milliarder dollar på Telecom Italia og 117 milliarder dollar på Deutsche Telekom.

Det nye selskapet vil omsette for vel 500 milliarder kroner og ha over 300.000 ansatte.

Det tyske televerket sonderer også terrenget andre steder og ulike meldinger tyder på at tyskerne både ønsker å overta det britiske mobilselskapet One2One fra Cable & Wireless og amerikanske Sprint. Sammen med nettopp Sprint og France Telecom eier Deutsche Telekom joint venturet Global One. Fra fransk hold er det antydet at et oppkjøp av Telecom Italia vil kunne spenne bein under Global-One alliansen. Det som er sikkert er at styrkeforholdet både i Europa og i Global One-alliansen vil endre seg dramatisk om Telekom kjøper det italienske televerket.

De statlige eierinteressene dominerer fremdeles i det tyske televerket med 72 prosent, mens den italienske staten sitter igjen med 3,4 prosent i Telecom Italia. Dermed blir mye opp til den tyske regjeringen i denne saken som sitter med absolutt kontroll i selskapet.

En anonym talsmann for det italienske teleselskapet sier at fusjonsavtalen vil offentliggjøres på en pressekonferanse i London torsdag - mindre enn to uker siden samtalene mellom de to selskapene kom i gang for alvor.

Ledelsen i Telecom Italia fikk ikke nok deltakelse på generalforsamlingen for to uker siden da det var planlagt å stemme over et forslag om at selskapet skulle kjøpe alle aksjene i Telecom Italia Mobile (Telecom Italia eier 60 prosent. red. anm.). Dette skulle være det viktigste mottrekket fra Telecom Italia for å hindre at mobilselskapet kjøpes av Olivetti, som la fram sitt bud på Telecom Italia Mobile for to måneder siden.

Fra italiensk hold har blant andre landets finansminister, Carlo Azeglio Ciampi, krevd at en fusjon bare kan gjennomføres om det tyske teleselskapet delprivatiseres ytterligere, siden det ikke er noen vits i å privatisere for så igjen å komme under en annen stats kontroll.

Det tyske televerket har lenge hatt en heller passiv oppkjøpsstrategi, og har ikke foretatt seg særlige utenlandsoppkjøp ut over noen asiatiske investeringer som ble tapssluk etter at Asia-krisen startet.

Det kan hende at selskapets toppsjef, Ron Sommer, føler pusten i nakken fra konkurrentene på det tyske hjemmemarkedet, i første rekke fra Mannesmann.

Mannesmann er størst på mobiltelefoni i Tyskland, og har etter et drøyt år med telekonkurranse tatt 30 prosent av det tyske markedet for internasjonal telefoni.

Senest sist uke fikk Sommer styrets tillatelse til å hente inn 100 milliarder kroner i ny kapital som trengs dersom selskapet skal kjøpe opp andre teleselskap. Sprint alene har en kapitalisert verdi på rundt 170 milliarder kroner, men her eier Telekom allerede 20 prosent.

I Telenor nøyer en seg med å følge utviklingen i Europa så lenge ingenting er konkretisert. Pressetalsmann Dag Melgaard konstaterer at dette er en del av en trend, som også fusjonsplanene mellom Telenor og Telia er en del av. Så sent som i fjor tapte et italiensk konsortium - med Telenor som en av hovedeierne - kampen om en mobillisens i Italia. Lisensen gikk i stedet til et konsortium bestående av Deutsche Telekom, France Telecom og italienske eiere. Om Telekom kjøper Telecom Italia betyr det at selskapet må selge seg ut av dette konsortiet.

Melgaard sier at det italienske mobilmarkedet ikke er aktuelt for Telenor akkurat nå.

- Vi ser en trend der nye telekonstellasjoner ikke lenger er av typen nye selskap som Global One og Unisource. Nå er det teleselskapene selv som fusjonerer, sier Melgaard.

- Det er lenge siden det ble spådd at en blir sittende igjen med tre-fire store tele-konstellasjoner men da tenkte en mer på samarbeidskonstellasjoner, ikke på fusjoner slik vi ser tendenser til nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra