KOMMENTARER

Klokt av Microsoft å la Windows 7 leve

KOMMENTAR: Markedet har talt. Bedriftene trenger mer tid.

FÅR LEVE LITT TIL: Windows 7 har på godt og vondt overtatt rollen XP hadde i årevis –  det aldrende, men soleklart mest populære operativsystemet i verden.
FÅR LEVE LITT TIL: Windows 7 har på godt og vondt overtatt rollen XP hadde i årevis –  det aldrende, men soleklart mest populære operativsystemet i verden.
4. nov. 2015 - 13:00

Allerede lenge før Windows 8 ble lansert høsten 2012 lød spådommen at dette operativsystemet ville få en blandet mottakelse. Analysebyråer som IDC og Gartner var skeptiske, men selv deres lunkne prognoser viste seg å være for høye.

Windows 8.x nådde på høyden en samlet markedsandel på 16 prosent. Tall som blekner mot Windows 7, som selv den dag i dag fortsatt er verdens foretrukne operativsystem med en andel på nærmere 56 prosent, ifølge tall fra Netmarketshare.

Bedrifter kan ha kompliserte IT-miljøer og historisk har de vært varsomme med å hoppe på nyeste utgave. Det er helt naturlig å vente på modning. I tilfellet Windows 8 hadde Microsoft dessuten lagt om til et omstridt og uvant brukergrensesnitt, som mange rett og slett ikke vil ha.

Forbannelsen med annethvert operativsystem slo til igjen, akkurat som med floppen Windows Vista.

Hvis det samme mønsteret gjentar seg blir Windows 10 en suksess. Både anmeldelser og mottakelsen har vært oppløftende sett med Microsoft-øyne. Drøyt tre måneder etter lanseringen i juli har anslagsvis 132 millioner tatt i bruk Windows 10.

Selv om vekstraten later til å ha dabbet noe av, så er dette en raskere utbredelse enn selv Windows 7 fikk på tilsvarende tidspunkt. Dette er likevel en dårlig sammenligning.

Windows 7 ble tidenes raskest selgende operativsystem med over 100 millioner solgte lisenser våren 2010, et halvt år etter lansering.

Windows 10 har derimot for brukere flest vært en gratis oppgradering. Dette som ledd i en kampanje som varer fram til 29. juli neste år. Presset fra Microsoft om å oppgradere er også større enn noengang tidligere.

Uansett er det langt igjen før selskapet når sitt uttalte mål om at Windows 10 skal kjøre på minst én milliard enheter innen tre år.

I påvente av at bedriftene skal rekke å planlegge et bytte er det derfor klokt av Microsoft å gi Windows 7 ytterligere ett års levetid.

Les saken: Får selge pc-er med Windows 7 i enda et år

At Microsoft i det hele tatt gjør dette er en klar innrømmelse av at markedet fortsatt vil ha Windows 7. De går glipp av inntekter hvis de ikke fyller etterspørselen.

Dessverre er det bare tidsrommet for hvor lenge pc-leverandører får lov til å selge maskiner med Windows 7 Professional som nå er forlenget til 31. oktober 2016. Det er andre gang de utvider fristen. Først skulle slikt salg opphøre 31. oktober 2014.

Tidligere har Microsoft pleid å gi fem års generell støtte og deretter fem år med såkalt utvidet støtte (les sikkerhetsfikser) for programvareproduktene sine. Den vanlige støtten for Windows 7 ble avviklet allerede i januar i år. Den utvidede støtten og dermed viktige sikkerhetsoppdateringer blir avviklet 14. januar 2020.

I lys av det utvidede pc-salget med Windows 7 bør selvsagt også supporttiden utvides. Det har Microsoft gjort før, blant annet med XP.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.