BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kon-Tiki-museet slår til mot IT-milliardærer

IT-milliardærer fra Netscape har opprettet dataselskapet Kontiki. - Vi vil følge opp dette misbruket av navnet vårt, sier sjefen i det norske Kon-Tiki-museet, Maja Bauge.

7. aug. 2001 - 07:29
Kontiki

Daglig leder i Kontiki er Netscapes tidligere portalsjef Mike Homer. Teknisk sjef er Wade Hennessey, også kjent fra Netscape. Ellers har gamle Netscapes to ledende skikkelser, Marc Andreessen og Jim Barksdale stilt opp på investeringssiden.

I februar, da det første sløret ble lettet fra prosjektet, het det nye selskapet Zodiac Networks. Administrerende direktør Maja Bauge i det norske Kon-Tiki-museet mener navneskiftet til Kontiki er ulovlig.

- Vi fikk for en tid siden en henvendelse fra et selskap som ville selge domenenavnet kontiki.com, og sa klart fra at det ville være ulovlig, sier Bauge. Men nettopp det er Internett-adressen til det nye amerikanske IT-selskapet.

For nærmere tjue år siden ble Kon-Tiki-museets rett til navnet Kon-Tiki - og til avledere som Kontiki - slått fast av Oslo byrett. Dommen tvang den norske IT-gründeren Lars Monrad-Krohn til å bytte navn på daværende Kontiki Data til Tiki Data.

- Vi har allerede sendt det amerikanske Kontiki-selskapet en formell henvendelse der vi gjør rede for denne dommen, og slår fast at de ikke har anledning til å bruke navnet vårt uautorisert.

En rask søk på Internett avslører at Kontiki er et svært populært navn som brukes av blant annet et dansk dataselskap, et sveitsisk reisebyrå spesialisert på Norden, et investeringsfond for Stillehavet, en strandklubb i Det karibiske hav, en turoperatør i Peru og så videre.

- Kontiki-navnet har vært misbrukt helt siden begynnelsen av femtiårene, forklarer Bauge. - Vi har ikke hatt kapasitet til å følge opp alt. Men dette tilfellet vil vi følge opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.