JUSS OG SAMFUNN

Kongen av fildeling gir opp og stenger

Fildelingstjenesten eDonkey ser ut til å ha gitt opp kampen mot platebransjen, og skal stenge.

30. sep. 2005 - 15:10

Sjefen for MataMachine, selskapet bak eDonkey, sier i en høring for det amerikanske senatet at han har "kastet inn håndkledet" og gitt etter for kravene til RIAA, platebransjens interesseorganisasjon.

eDonkey står bak verdens største fildelingsnettverk, som rapporteres å ha passert BitTorrent.

For en ukes tid siden gikk meldingen ut om at eDonkey hadde stengt sitt kontor i New York, men tjenesten var oppe. Nå kan det virke som om tjenesten, i det minste slik den ser ut i dag, er i ferd med å forsvinne.

Nettsiden eDonkey.com er fremdeles oppe og selger programvaren, men forumet er for tiden nede. På emule-project.net er derimot forumet oppe, og nedleggingen kommenteres. eMule er et barn av eDonkey, som utvikles som åpen kildekode, og vil etter det digi.no erfarer ikke rammes selv om eDonkey skulle legge inn årene.

Svært mange nettsider diskuterer saken, og drar i varierende grad konklusjonen at eDonkey er ferdig. Det ser imidlertid ut til at den eneste kilden til informasjon er vitnemålet til MetaMachines-sjef Sam Yagan. Les hele hans uttalelse her, og døm selv.

Yagan sier at han har svart på RIAAs brev, og er i ferd med å følge kravene.

- Derfor er jeg ikke her som en aktiv deltager i fremtiden til P2P fildeling, men heller som en som har kastet inn håndkledet, og uten interesse av å gjenoppta gamle krangler, sa han til Senatskomiteen.

Da dommen falt mot Grokster i amerikansk høyesterett, var det en viss usikkerhet knyttet til om dette egentlig var noen stor seier for platebransjen, og hvor mye den kunne brukes mot fildelingsprogrammer. Dommen endret prinsippet fra den gamle Betamax-dommen, der det ble klart at et lovlig verktøy, videomaskinen, ikke kunne holdes ansvarlig for at den kunne bli brukt til ulovlig kopiering.

Nå er det slått fast at fildelingstjenester kan holdes ansvarlige for brukernes piratvirksomhet, hvis det kan bevises at de har oppfordret til ulovlig bruk.

Det viser seg at RIAA vil bruke dommen for alt den er verdt, og så langt har de suksess. WinMX stengte nylig, og nå ser den langt større tjenesten eDonkey ut til å gå ned.

I sin uttalelse kritiserer Yagan dommen og advarer RIAA. Han mener Grokster-dommen egentlig var jevngodt med en oppfordring til å saksøke fildelingstjenestene.

Yagan sier små oppstartsselskaper som han eget, kunne tålt å ta en rettsak under Betamax-regimet, men å bevise sin uskyld under Grokster-dommen, ville kreve mer ressurser enn han har til rådighet.

Dermed holder det for RIAA å tru med rettssak.

Yagan advarer videre mot at brorparten av de største fildelingstjenestene er basert utenfor USA. Disse er vanskeligere å kontrollere og vil si tusen takk for de ekstra brukerne. Han mener også at USA kan komme til å lide fordi P2P-utviklingen nå vil ledes fra andre steder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra