BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftig sol-storm i vente

Det er ikke akkurat "dalføra innafør" det varsles for om dagen. Den kraftigste solstormen forskere har kunnet forutse vil nå Jorden sent i dag og i natt norsk tid. Stormen er ifølge forskerne kraftigere enn den som slo ut en AT&T-satellitt i januar i år.

Frode Eriksen
9. apr. 1997 - 14:13

Eierne av de vel 200 telekommunikasjonssatellittene som går i bane rundt Jorden bør kaste et ekstra blikk på himmelen i kveld, for nå skjer det noe der ute. En kraftig solstorm er på vei i retning Jorden.

I verste fall vil satellittkommunikasjon bli berørt når solstormen treffer Jorden.

Det er solsatellitten SOHO som er årsaken til at en kan forutse slike solstormer. Bildene derfra forteller at Solen har produsert en storm som forskere ikke har sett maken til før. Sol-reaksjonen som førte til stormen skjedde mandag, men partiklene når ikke Jorden før noe senere. Farten er beregnet til 800 kilometer i sekundet. Med en avstand som ligger i snitt på 150 millioner kilometer vil solstormen nå Jorden i kveld eller natt norsk tid.

Det er for så vidt ikke uvanlig at Solen produserer energi som slynges ut i form av ørsmå partikler i ulike himmelretninger. Omtrent én av ti solstormer kommer i retning Jorden. Solstormene kan blant annet ses i form av nordlys.

Ifølge CNN er denne solstormen minst like kraftig som den som ødela en AT&T-satellitt i januar i år. Ialt er 43 satellitter pådratt skade som en følge av solvind, sier astrofysiker i NASA, George Lake.

Den norske sol-forskeren Pål Brekke følger både denne stormen og andre resultat fra SOHO på nært hold fra et av NASAs forskningssentre ved Washington.

Det er for tidlig å si om solstormen vil skape problemer, og nøyaktig hvilken retning stormen har. Varslingssystemene vil kunne forutsi retningen med en times varsel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.