BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krav om ansiktsgjenkjenning på flyplasser

Systemer for ansiktsgjenkjenning seiler opp som et av hovedkravene når flyplasser skal skjerpe sikkerheten mot kapring og annen terrorisme.

13. sep. 2001 - 09:05
Visionics Corporation


Overvåkningskameraene på Keflavik, hovedflyplassen på Island, ble i juni vedtatt oppgradert med FaceIt, som ledd i flyplassens tilpasning til Schengen-avtalen. Systemet skal avsløre kriminelle og såkalt falske asylsøkere når Island ikke lenger kan kontrollere passene til reisende fra andre land som tar del i Schengen-samarbeidet.

FaceIt er i stand til å gjenkjenne ansiktstrekk og sammenlikne med ansikter lagret i en database. Ansiktene gjenkjennes trass i ulike fasonger på hår og skjegg, og det nytter heller ikke å gjemme seg bak solbriller. Det kan kjøres på lokale PC-er. På en 733 MHz Pentium III kan det søkes gjennom mer enn en million lagrede ansikter per sekund, og det tar bare en brøkdel av et sekund å kjøre algoritmen som konverterer et portrett til systemets grunnleggende dataformat.

Ifølge amerikanske medier presser sikkerhetseksperter hardt på for at FaceIt eller liknende systemer skal installeres i stor stil på amerikanske flyplasser. Årsaken er at ingen annen teknologi har den samme muligheten til å oppdage og gjenkjenne folk i travle omgivelser. Siden overvåkningskameraer og IT-systemer finnes overalt, er det i hovedsak snakk om å investere i databaser og programvare - og det er ikke spesielt dyrt. Et FaceIt-system på 36 overvåkningskameraer i et fornøyelsesområde i Tampa skal ha kostet 30.000 dollar, det vil si under 300.000 kroner.

En av de største hindringene mot å kombinere overvåkningskameraer med ansiktsgjenkjenningsprogramvare er motstand fra personvernere som reagerer mot storebrorfølelsen. I kjølvannet av terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon regner man med at terskelen for å godta FaceIt og tilsvarende systemer er betraktelig redusert. Databaser kan bygges opp med utgangspunkt i fotoarkiver hos FBI og andre organisasjoner for politi- og etterretning. USAs utenrikstjeneste er i ferd med å ruste opp sine IT-systemer for milliardbeløp, og man kan regne med at ansiktsgjenkjenning blir en del av det IT-baserte vernet som landet kommer til å omgi seg med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.