BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kreftofre med milliardsøksmål mot mobilselskaper

Mobiltelefonselskaper kan vente seg et erstatningssøksmål i milliardklassen fra mobilbrukere som har fått svulst på hjernen. Peter Angelos, en av advokatene som vant frem med milliardsøksmålet mot tobakksindustrien i Maryland, planlegger å saksøke mobilindustrien på vegne av ti klienter, skriver britiske The Times.

28. des. 2000 - 10:46
Rød Nokia 3210. <i>Foto:  Nokia</i>
Rød Nokia 3210. Foto:  Nokia

Peter Angelos var en av stjerneadvokatene som sørget for at tobakkindustrien i Maryland måtte betale 4,2 milliarder dollar, omlag 37 milliarder kroner, i erstatning for den skade rusmiddelet har påført samfunnet. Angelos' advokatfirma tjente alene nærmere én milliard dollar på tobakksforliket, og nå fristes de til å gjenta suksessen - denne gang med mobilindustrien som sjekkutsteder.

Ifølge cnn.com planlegger stjerneadvokaten å føre to krav for retten allerede innen mars, og de resterende syv eller åtte sakene skal reises innen et års tid. Søksmålene kommer som følge av stadige meldinger fra mobilbrukere som frykter at stråling fra mobiltelefon kan gi kreft, selv om det foreløpig foreligger lite forskningsmateriale som klart dokumenterer en årsakssammenheng mellom mobilstråling og utvikling av hjernesvulst hos mennesker.

Ifølge The Times, som først bragte nyheten, vil USAs største mobiloperatør Verizon Wireless, der britiske Vodafone eier 45 prosent, bli å finne blant de saksøkte i nesten samtlige erstatningssaker.

En av advokatene i Angelos' advokatfirma, John A. Pica, følger opp argumentasjonslogikken fra tobakkssaken i Maryland når han til den britiske avisen uttaler at "dersom mobilselskapene kjente til risikoen ved mobiltelefonstråling, bør de straffes - og de bør straffes hardt: Ikke bare for det de har gjort mot folket, men også for alle milliardene de har tjent på salget".

Vodafone, som etter alle solemerker kan vente seg en rekke rettsrunder om spørsmålet i året som kommer, avviser påstandene om at bruk av mobiltelefon er skadelig. Selskapet viser til den ferske Stewart-rapporten, et forskningsprosjekt delfinansiert av britiske myndigheter, der det konkluderes med at det ikke kan påvises noen entydig sammenheng mellom mobiltelefonbruk og utvikling av hjernesvulster.

Orange-eide Avanova.com spår at et eventuelt gjennombrudd for Angelos-advokatenes krav vil ha en ødeleggende effekt på aksjekursene til mobilselskap verden over.

Ikke uventet har Vodafone-aksjen falt etter at nyheten ble kjent, mens aksjekursen på verdens største mobiltelefonprodusent, Nokia, i skrivende stund har økt med én prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.