BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krever lisensavgifter for WAP

Geoworks som har utviklet og patentert deler av den den trådløse protokollen som WAP (Wireless Applications Protocol) og Wireless Markup Language (WML), krever nå lisensinntekter for alle produkter som benytter disse standardene. Også brukerne må punge ut.

Frode Eriksen
26. jan. 2000 - 09:31

Selskapet har nylig varslet de andre medlemmene i WAP Forum om at det ønsker å etablere et lisensprogram for alle WAP Forum-medlemmene, basert på rettferdige, fornuftige og ikke-diskriminerende betingelser, heter det i brevet signert Geoworks-sjef Don Ezzell.

Geoworks krever minst 20.000 dollar fra utviklere, innholdsleverandører og leverandører av infrastruktur, som blant annet mobiltelefoner om de tjener mer enn en million dollar i året. Ut over dette krever selskapet 10 prosent av inntektene som selskapene tar inn fra kunder som bruker WAP.

- Vi har presentert våre synspunkt for grunnleggerne av WAP Forum, bekrefter Geoworks svenske representant Anne Lidgard, overfor Dagens Industri.

Geoworks er selv medlem av WAP Forum og har 100 ansatte. Selskapet er i dag mest kjent som leverandør av operativsystemet som Nokias mobiltelefon 9110 benytter. Nyheten om lisenskravet har så langt ført til at kursen på Geoworks har steget med 150 prosent på Nasdaq-børsen.

Geoworks har allerede startet samtaler med de sentrale WAP-medlemmene, selskaper som Nokia, Ericsson, Phone.com og Motorola. De regnes som grunnleggere av WAP Forum.

Markedsdirektør i Ericsson Mobile Communications, Jan Arenbring, vil ikke kommentere saken overfor digi.no. - Vi må først forstå hva dette er, før vi kan si hva slags betydning dette kravet får.

Det kan heller ikke informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme eller informasjonsdirektør i NetCom, Per Bjørkum. - Jeg kjenner ikke til saken, sier Gjølme, som mener at selskapet etter det hun kjenenr til ikke har mottatt noe krav fra Geoworks.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra