JUSS OG SAMFUNN

Krever Youtube gjenåpnet

Tyrkias forfatningsdomstol.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan på et valgbanner ved Eminönü-distriktet i Istanbul. Erdogan har sørget for å stenge tilgangen til en rekke sosiale medier etter en serie ubehagelig avsløringer for ham og regjeringen.
Statsminister Recep Tayyip Erdogan på et valgbanner ved Eminönü-distriktet i Istanbul. Erdogan har sørget for å stenge tilgangen til en rekke sosiale medier etter en serie ubehagelig avsløringer for ham og regjeringen. Bilde: David Honl/Zuma Press/Corbis/All Over Press
30. mai 2014 - 09:05

Ankara (NTB-AFP-DPA): Tyrkias forfatningsdomstol slår fast at myndighetenes blokkering av YouTube er ulovlig.

Myndighetene i Tyrkia har blokkert YouTube siden 27. mars, etter at noen la ut et lydopptak fra et møte der landets etterretningssjef diskuterte mulighetene for tyrkiske militæroperasjoner i Syria med landets utenriksminister.

Recep Tayyip Erdogan begrunnet beslutningen om å stenge det populære nettstedet med at opptaket truet landets sikkerhet.

– Det var et møte om nasjonal sikkerhet. Hvem jobber man for når man gjør lydopptak av et slikt møte, sa Erdogan.

EU kalte blokkeringen av YouTube «desperat og deprimerende» og Tyrkias forfatningsdomstol slo torsdag fast at den er ulovlig.

I kjennelsen heter det at blokkeringen er et brudd på tyrkernes individuelle rettigheter og frihet, og at den derfor straks må oppheves, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Kjennelsen er bindende og oversendt til relevante myndigheter, heter det videre. Ifølge TV-kanalen NTV vil YouTube bli gjenåpnet for tyrkerne i løpet av få timer.

I mars blokkerte tyrkiske myndigheter Twitter etter at det ble spredt opptak som impliserte Erdogan og hans indre krets i korrupsjon.

Landets forfatningsdomstol slo fast at blokkeringen var et ulovlig brudd på ytringsfriheten og tjenesten ble gjenåpnet. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra