BEDRIFTSTEKNOLOGI

KrF: Jon Lilletun støtter IT-næringens krav

- Jeg har satt meg inn i IT-næringens innspill, og mener det inneholder mange fornuftige og funderte forslag, sier IT-politisk talsmann i Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun. Men så langt som å privatisere Telenor, vil han ikke gå.

Eirik Rossen
2. sep. 1997 - 13:05

- Hele innspillet fra IT-næringen må tas mer på alvor enn regjeringen hittil har gjort, mener Lilletun.

Som formann i Kirke-, undervisnings og forskningskomiteen på Stortinget, vil han følge opp tiltak for å øke utdanningskapasiteten i informasjonsteknologi ved høyskoler og universitet. Han ser på prosjektet IT-Fornebu som spennende, og ser ikke at det står i veien for lokale IT-sentra, gjerne knyttet til lokale høyskoler.

- Distriktene må komme mer på banen. Vi må få like teletakster i hele landet, slik at distriktene kan konkurrere.

Komiteformannen deler selvsagt næringens bekymring for grunnskolen og den videregående skolen.

- Her er lærerne nøkkelen. Det første vi skal gjøre i etterutdanningsreformen er å sette lærerne i stand til å dra nytte av den. Reformene hittil har gjort for lite for IT i skolen.

Lilletun forteller at etter Winix-skandalen var Stortinget innstilt på å gi kommunene ansvaret for IT-utviklingen i skolen. Nå skjønner man at det ikke er tilstrekkelig, og at en sentral innsats må til.

- Det er helt klart at grunnskolen trenger utstyr. Det må være en skikkelig utstyrsbase på biblioteket. Utover det bør det ikke være flere enn fem elever per PC.

Ulike tiltak kan bidra til mer edb-utstyr i skolen.

- Leasing og utleie av utstyr kan være en aktuell måte å gjøre det på. En annen ordning kan være former for skattefritak for næringer som investerer i skolen. Uansett er det viktig å trekke næringslivet inn i et samarbeid.

Av mer allmenne tiltak nevner Lilletun at overavskriving er en idé "som ikke må avvises". Han er skeptisk til flat skattemodell, og venter på utredningen. Han heller i retning av å trappe ned arbeidsgiveravgiften til fordel for høyere indirekte skatter.

- Det kan for eksempel være aktuelt å senke arbeidsgiveravgiften for arbeidstakere under 25 år. Det ville hjelpe ungdom i oppstartfasen, og gjøre det rimeligere for næringslivet generelt å rekruttere yngre medarbeidere.

Lilletun mener det må bli enklere for neste generasjon å overta familiebedrifter. Han ser poenget med at kunnskap skal telle som en del av selskapers kapitalgrunnlag, men mener det kan være vanskelig å få "knowledge-based accounting" tilstrekkelig objektivt.

- Jeg støtter et tettere utdannings- og forskningssamarbeid med EU, sier EU-motstanderen Lilletun. - Vi må se nærmere på mulige gevinster knyttet til IT og nærmere forbindelser med EU, for eksempel et formelt samarbeide med EUs Information Society. Men dette vet jeg for lite om.

Lilletun er opptatt av at Staten går i spissen for å opprette og overføre tjenester til moderne elektroniske systemer.

- Men vi må opprette ulike tilgangsformer. Vi kan være for raskt ute med å trekke tilbake den "gamle" måten å gjøre ting på, siden vi i mange år framover vil ha folk som ikke har noe forhold til nye medier.

- Vi må holde en infrastruktur som vi har styring på, og her har det offentlige et klart ansvar. Det er blant annet derfor jeg er skeptisk til å privatisere Telenor, avslutter Jon Lilletun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.