JUSS OG SAMFUNN

Kripos vil ha tryggere Nettby

- Er blitt den største arenaen for voksne overgripere, advarer politiet.

21. des. 2009 - 13:52

Det kommer inn fire ganger så mange klager på Nettby som på de andre nettsamfunnene. - Fordi vi er størst, mener samfunnet. Men politiet tror ikke det er hele forklaringen.

Den omfattende overgrepssaken som nylig ble avslørt i Bodø, førte til nye, negative omtaler av Nettby. Politiet ser stadig oftere at Nettby var det første stedet overgripere kom i kontakt med ofre.

Fra september i fjor til 6. november i år, kom det inn 732 klager på Nettby til Kripos. Til sammenligning kom det inn 39 klager på Biip. Nettby har i overkant av 800.000 medlemmer, mens Biip har rundt 350.000.

- Vi ser at Nettby har fire ganger så mange klager som de andre aktørene. De forklarer det med at de er størst. Men norsk ungdom bruker alle mulige norske og utenlandske nettsamfunn, så at antall klager skal være så høyt for Nettbys del, synes jeg er rart, sier Jon Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos, til NTB.

Nettsamfunnet selv, gjennom leder Rune Røsten, mener imidlertid at det er størrelsen som fører til antallet klager.

- Vi er suverent størst. 72 prosent av alle tenåringer bruker Nettby, så vi ser det som forklaringen, sier Røsten til NTB.

Byvakter

Kripos har også andre ting å utsette på driften av Nettby: Moderatorene må trenes ytterligere opp, og nettsamfunnet må bli flinkere til å varsle politiet.

- Samarbeidet med Nettby er bra når det gjelder konkrete saker, men vi ønsker å forhindre at slike saker utvikler seg. Der har nettsamfunnene et selvstendig ansvar, legger han til.

Kripos har også fått inn flere klager på moderatorene til Nettby. Moderatorene, eller byvaktene som de kalles, er vanlige brukere, med utvidede rettigheter.

- Det å utdanne byvaktene gjør vi hver eneste dag, både generelt og gjennom konkrete saker. Vi fører også en logg over hva byvaktene gjør. Jeg synes det fungerer rimelig godt nå, sier Rune Røsten.

Kripos etterlyser også bedre varsling til politiet.

- Hvor er foreldrene?

- Det varierer, men hvis det er noe veldig spesielt, så varsler vi politiet. Vi oppfordrer også brukerne til å anmelde saker hvis de er kommet ut for noe galt, og vi samarbeider da med politiet, sier Nettby-sjefen.

Røsten etterlyser også et annet moment i debatten; foreldrene.

- Det er ikke sånn at man kan sette ungene foran en PC og så går alt uproblematisk. Foreldrene må ta ansvar, mange vet ikke engang hva barna gjør, sier han.

- Vi har jobbet med det gjennom seminarer og slikt der lærere og andre som er i nærheten av unge er, og det arbeidet skal intensiveres, slår Røsten fast.

Kriminaltekniker Bjørn Grongstad i Agder-politiet sier til P4 at Nettby er blitt den største og viktigste arenaen for voksne overgripere.

- I dagens form er det ikke noe sted for barn. Når vi har startet etterforskning av en sak, så ser vi veldig ofte at første kontakt mellom barn og en potensiell overgriper har startet på Nettby, sier Grongstad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.